|

Захари Стоянов – укривателят на историческата истина за Левски

Първата българска биография на Левски е написана от изследователя Георги Яковлев Кирков през 1882 г. и се нарича „Васил Левски-Дякона – черти от живота, деятелността и трагическата му кончина“.

Искам да ви покажа как нашите класици, водени за класици, като Захари Стоянов, плагиатстват. Пред мен е книгата му „Васил Левски-Дяконът – черти из живота му“. Оригиналът на книгата излиза през 1884 г. В предговора от философа Тони Николов има грешки. Той казва така: „Книгата, която държите в ръцете си е уникална, бидейки всъщност първата българска биография, писана почти веднага след Освобождението“. Лъжа! Първата българска биография на Левски е написана от изследователя Георги Яковлев Кирков през 1882 г. и се нарича „Васил Левски-Дякона – черти от живота, деятелността и трагическата му кончина“. Две години преди книгата на Захари Стоянов.

Книгата „Васил Левски-Дяконът – черти из живота му“ на Захари Стоянов. Оригиналът на книгата излиза през 1884 г., две години след тази на Георги Кирков

Захари Стоянов е откраднал заглавието на Георги Яковлев Кирков и е махнал само две думи. След което пооткраднал и текста на Кирков, след което е проявил пълна небрежност по отношение на историческата истина. Захари Стоянов е ходил в Ловеч около 10 години след залавянето на Левски и е взел това, което е останало от комитетските книжа, укривани тук-там. Взел ги е, обаче не ги е използвал, не знам защо. Тези документи не виждат бял свят, не влизат в биографията на Левски, която Захари Стоянов пише по един доста белетристичен, поетично-прозаичен начин, не влизат и в другите му съчинения, а изчезват. Така, че може да приемем, че Захари Стоянов е по-скоро укривател на историческата истина за Левски, отколкото човекът, който да има принос за неговата биография.

 

Kоментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“, излъчено по ТВ АЛФА на 16 юли 2017 г.