|

Защо не знаем рождението на Апостола?

Юбилеен лист – 165 години от рождението на Апостола. Вляво снимка на Левски е направена през 1864 г. На нея той е юноша. Ако е роден през 1846-та година, както сам посочва Левски, той тук е на 18 години

През седмицата се отбелязват 180 години от рождението на Апостола. Знаем за елейните слова, знаем за административно написаните речи на кметове, кметици и държавници, които се произнасят с висок патос пред телевизионните камери. Аз ще избягам от високия патос и ще върна нещата към историята и историческата вина. Защо днес историци, политици, целият български народ сме длъжници на Левски? Защото не знаем дори рождената дата на Васил Левски. Наистина ли са 180 години от неговото рождение или 171 години. Пред съда Левски казва сам – „аз съм на 26-27 години“. Тоест, той посочва като своя рождена дата 1846-та година, а не 1837-ма. Обърнете внимание на СНИМКА 1. Това е едно издание на антиквара, изкуствовед, художник и голям изследовател на българските старини Александър Алексиев от 2011 г. То е юбилеен лист – 165 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В ляво снимка на Левски е направена през 1864 година. На нея той е юноша. Ако е роден през 1846-та година, както сам посочва Левски, той тук е на 18 години. И действително на тази снимка изглежда юноша. Ако беше роден през 1937 г., както сочи официалната историография, значи на снимката трябваше да бъде не на 18, а на 27 години. Снимката е от личния архив на Александър Алексиев, голям изследовател, който намери уникални документи за историята на наши възрожденци-национални герои.

Васил Левски, брат му Христо Кунчев и Христо Иванов – Големия, Белград, 1867 г.

На съседната снимка Левски е в униформата на Първата легия в Белград през 1867 или 1868 г, т.е. три години след юношеската СНИМКА 1. Значи тук Левски вече е на 20-21 години. Да, наистина изглежда на толкова.

Сега обърнете внимание на СНИМКА 2, известна също от 1867-1868 г., в която Левски е със своя брат Христо Кунчев  и със своя съратник Христо Иванов-Големия. Той е роден през 1838 г., това е доказано. И двамата – братът на Левски и Христо Иванов-Големия са по-големи от Левски, като единият е по-голям с 9 години. Наистина на снимката се вижда тази разлика – първият вляво Васил Иванов Кунчев изглежда точно на толкова, на колкото е – всъщност на 22, може би 23-та годишнина. Той не изглежда на 31 години, колкото всъщност е неговият съратник Христо Иванов-Големия. Така, че по отношение на рождената дата на Левски ние сме в пълна неяснота. И тържествата, които ще преминат в цялата страна, ще отбележат вероятно една грешна дата, една грешна кръгла годишнина, защото на практика се навършват 171 години от рождението на Левски.

Нашите академични представители, най-вече историци, са огромни длъжници, защото през десетилетията те не направиха нужното, за да установят рождението на Левски с точност. Няма никакви документи запазени за неговото рождение, няма свидетелство кръщелно, няма акт за раждане. Знаете ли откъде се появява 1837 г.? Появява се в първата биография на Левски и след това във втората. Тези биографии се пишат и украсяват. Появяват се 10-20 години след смъртта на Левски, когато наши общественици, писатели, историци започват да се интересуват и да разпитват негови близки от Карлово кога е роден. Всъщност, рождената дата – 18 юли е много-много хипотетична, както и годината. Да не говорим, че не е ясно и къде е погребан Левски. Всичко това ни прави огромни длъжници към човека, който е най-високият образец на жертвеност в името на сънародниците си. Ясно е обаче, че не сме успели да го спасим, което е било възможно.

 

Kоментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“, излъчено по ТВ АЛФА на 16 юли 2017 г.