|

За да трупат политически рейтинг властите на Запад масово експулсират

Лодките с мигранти обаче продължават да пристигат всекидневно

През последните две години в Европа рязко нарасна делът на гражданите, гласуващи за партии от дясноконсервативния спектър, които традиционно излизат с антимигрантски заявления

Политиците от ЕС, които до скоро даваха душа и сърце за мигрантите, рязко промениха настроенията си. Започнаха да изселват на партиди от европейските страни „бежанците”, при това не само икономическите преселници, но и тези, които в родината им реално ги заплашва унищожение. Това  едва ли ще подобри ситуацията с уличната престъпност, но пък ще се отрази благоприятно на рейтингите на отделни политици.

Пребиваващите в Европа и подали през 2016 г. молби за предоставяне на убежище преселници от Африка и Близкия Изток вече са получили повече от 300 хил. отказа. През тази година, съдейки по всичко, те ще бъдат повече. Към източноевропейските държави по този въпрос няма никакви претенции. Полша, Чехия, Унгария и Словакия веднага заявиха, че  не искат мигранти и не възнамеряват да ги приемат, въпреки възможните санкции от страна на ЕС. Затова пък в Централна, Северна и Западна Европа приемаха с радост африканци и азиатци, даваха им статути и щедри социални помощи.

Сега, обаче, Германия и Скандинавия са лидери по брой откази за предоставяне на бежански статус, както и по насилствено депортиране. Какво става? Всичко е много банално –

европейските политици с „центристка” насоченост си вдигат рейтингите

През последните две години в Европа рязко нарасна делът на гражданите, гласуващи за партии от дясноконсервативния спектър, които традиционно излизат с антимигрантски заявления.  Популярността на крайно десните рязко нарасна в Германия, Франция, Австрия, Италия и скандинавските страни.

В особено трудна ситуация се оказа германския „дясноцентристки” Християн-демократически съюз (УДС), начело с Ангела Меркел. Социологическите сондажи сочат, че  десните от партията „Алтернатива за Германия” могат да „отхапят” немалък къс от електората на ХДС, като станат един вид „златна акция” (балансьори), блокирайки възможността да се сформира самостоятелно правителство както на ХДС, така и на немските социалдемократи. Швеция, например, според някои данни, започна да излиза на второ място в света по брой  изнасилвания на 100 хил. души. На този фон народът волю-неволю ще се замисли доколко властта му е адекватна.

Принудителните депортации засега могат да спасят рейтинга на неолибералите, особено от „дясноцентристкия” спектър. Но ще станат ли те „панацея” за всички проблеми?

Много трудно е да се удържат под контрол миграционните потоци, при положение, че Либия е обхваната от хаос, в Сирия продължава гражданската война, а Турция е „на нож” с Брюксел и Берлин. Частично положението може да се спаси със създаването на Европейска армия и вкарването на нейни части в района Сахел (Африка), но по такъв начин едва ли ще може да се блокира 3900-километра африкански тропици. Да се потопяват лодки с мигранти в Средиземно море? Това, първо, ще подкопае вярата на Европа и прословутите й „идеали на  неолиберализма”, като фатално приравни ЕС с Третия Райх и второ, за тази цел, така или иначе ще трябва да се укрепят военноморските сили и да се активизира патрулирането на южните подстъпи на Съюза. Но и това не е всичко.

В Европа вече живеят милиони хора от Африка и Азия, които имат, ако не гражданство, то постоянно местожителство или издадено преди това удостоверение на бежанец. И благодарение на раждаемостта в общностите им, процентът европейци от африкански и азиатски произход в Европа стремително расте. И тези хора съвсем не се държат мирно. Например, макар че официален Париж не обича да признава това, но в безредиците във Франция редовно участват деца на преселници от Алжир и Мароко, дошли по бреговете на р. Сена още през 70-те и 80-те години на 20 век.

В Европа планомерно се унищожават националните култури

Докато Меркел се снимаше с пришълци, сега ги гони, за да задържи рейтинга и властта си

От къде накъде преселниците и  техните деца ще уважават европейските обичаи, щом в германския парламент активно се обсъжда идеята за отказ от поставянето на кръст на резиденцията на германските императори, а в Англия принудително се забранява ходенето на работа с кръстове на шията?

Сурогатът от американската масова култура и права на ЛГБТ, общества, който сега се опитват от Брюксел да наложат на европейците вместо техните култури не може да буди уважение у никого. Така че, или европейците ще си спомнят, че те някога са имали собствени ценности, или образувалият се ценностен вакуум ще бъде запълнен от ценностите на „по-енергични” народи.

Що се отнася до моралното право на западните страни да гонят, например, афганистанци, то и това не е толкова еднозначно. Би трябвало да се напомни на европейците, че през 70-те и 80-те години мощното ислямистко движение в същия този Афганистан беше създадено от спецслужбите на САЩ и Великобритания, с моралната подкрепа на целия блок НАТО. Европейските вестници, задъхвайки се от възторг, тогава пишеха за муджахидините като за героични борци с комунизма.  След това на базата на това „героично” движение възникнаха „Ал Кайда”, „Талибан” и ИДИЛ.