|

Земеделците зад патриотите: Не продавайте земята на чужденци!

Обединени патриоти сме категорични – не трябва да се продава българска земя на чужди граждани, посочи зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов

Даването на възможност за безконтролна продажба на земеделски земи на чужденци представлява риск за националната сигурност

 

Даването на възможност за безконтролна продажба на земеделски земи на чужденци представлява риск за националната сигурност. Това мнение споделят както Обединени патриоти, така и браншовата организация на най-мощните земеделци у нас – зърнопроизводителите.

„За нас собствеността на земеделската земя е от стратегическо значение за националната сигурност на България”, подчерта в студиото на сутрешния блок на бТВ председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русанов.

Той призна, че и сегашните ограничения се заобикалят лесно с регистрация на фирма у нас. „Не е имало пречка те да инвестират своите капитали в България. Случва се придобиване на земеделска земя, поражда се една зависимост, една съвременна форма на робство срещу по-високи ренти, като така се изнудват земеделските производители”, посочи браншовикът.

Зам.-председателят на АТАКА и депутат от Обединени патриоти Десислав Чуколов допълни, че реално половин България може да е купена от турски бизнесмени.

„Ако падне ограничението, какво пречи цяла България да бъде купена”,

попита той. Националистът припомни, че през 2013 г. АТАКА извоюва налагането на мораториум върху продажбата на земеделска земя на чужденци. Това решение обаче беше отменено след като БСП и ДПС го атакуваха пред Конституционния съд.

Чуколов допълни, че след това бяха приети други промени, според които не може да се продава земя на чуждестранни граждани и фирми, които не могат да докажат, че в последните 5 години живеят или развиват търговска дейност в България. В момента обаче още се намират различни „вратички” в закона, които да бъдат заобиколени. „Обединени патриоти сме категорични – не трябва да се продава българска земя на чужди граждани”, посочи депутатът.

Според него при сегашното равнище на доходите и цени на земята у нас не може да се иска еднакво лесно да се купуват парцели както в България, така и в богатите западноевропейски страни. Като пример той посочи, че цената на декар земя в Холандия е 7500 евро и риторично попита колко българи могат да си позволят да инвестират там. „А холандците могат ли да дойдат тук и да изкупят тази земя, може ли да го направят турците – естествено. Ние ще го позволим ли? Така като гледам доста от политиците искат да го направят. Ние от АТАКА и от Обединените патриоти не искаме да го направим”, възмути се националистът.

Зам.-председателят на АТАКА припомни, че в Унгария има изискване земята да се купува само от земеделски производители и би било много добре да се приложи и у нас. „Това реално гарантира, че ще се развива агросекторът в България”, категоричен бе Чуколов.

Той призова българските чиновници в Брюксел да измислят механизъм за запазване на забраната – даже ако междувременно България трябва да плаща глоби. „Не трябва да се съобразяваме с поредното изискване от Европа, което в никакъв случай не защитава българската земя”, заключи Чуколов.