|

Миглена Александрова към външния министър: Ще искате ли отпадане на квотите за мигранти у нас?

Дъблинският регламент не работи и ощетява страната ни, която е външна граница на ЕС, затова трябва да се промени, категорична бе Александрова от АТАКА

За какви промени ще настоява България относно Дъблинския регламент и ще поискаме ли отпадане на квотите за нелегални имигранти у нас. С тези въпроси се обърна депутатът от Обединени патриоти Миглена Александрова към външния министър Екатерина Захариева по време на петъчния парламентарен контрол.

„Регламентът не работи и ощетява страната ни, която е външна граница на ЕС, затова трябва да се промени. Той се е превърнал в тежест за България, защото заедно с Гърция и Италия сме подложени на най-голям миграционен натиск. Въпреки това продължаваме да сме гарант за европейската сигурност. Ние охраняваме границата ни и недопускаме поток от нелегални мигранти”, посочи Александрова и допълни, че промени трябва да настъпят, за да не бъде ощетена България.

България има ясна и последователна позиция относно този регламент – подкрепа за най-засегнатите държави-членки; ефективна политика за връщане, реадмисия на мигранти; предотвратяване на вторичните движения и прочее. Това отбеляза министърът на външните работи в своя отговор . Захариева се съгласи с Александрова като заяви, че в този си вид той наистина не отговаря на съвременните изисквания и ощетява страната ни като външна граница на ЕС.

Александрова заяви, че е удовлетворена от получения отговор и допълни, че очаква и информация за срокове, в които би бил постигнат резултат относно исканията, полезни за България.