|

Министерство на икономиката награди най-активните търговски аташета на България

Манолев връчи голямата награда на търговското ни аташе във Великобритания Таня Койчева

Благодарение на работата на търговските ни представителства зад граница през миналата година немска компания разкри производство на компоненти за автомобилната индустрия в страната ни и създаде нови 200 работни места, а гръцка фирма предстои да инвестира 10 млн. евро у нас. Това бяха част от добрите примери посочени от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев по време на церемонията.

Сред другите позитивни примери посочени от заместник-министър Манолев бяха и службата ни в Рим благодарение, на която 32 стартъп компании, всяка с капитал от 2 и повече милиона евро, обмислят делокализиране на бизнеса си в България. Очаква се и испанска фирма за спортно облекло да разкрие производство в страната ни, стана ясно от неговото изказване. Той акцентира и на добрите примери за подкрепа на български компании да стъпят на чужди пазари като спомена службите ни за търговско икономически въпроси в Сърбия, Унгария, Румъния, Кипър, Полша, Турция и др.

„Всички ние имаме една основна задача – да създадем механизмите за по-лесното и по-успешното функциониране на българския бизнес и да го подкрепим когато той прави най-важната крачка – излизането на международния пазар“, заяви Манолев.