|

Министърът на АТАКА нареди на търговските съветници: Пълно съдействие на малкия и среден бизнес!

Караниколов откри Годишната среща на търговско-икономическите съветници

Приоритет в работата на търговските аташета към Министерство на икономиката е привличането на чуждестранни инвеститори и съдействие за българските износители. Това заяви министърът на икономиката от квотата на АТАКА Емил Караниколов на Годишната среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/, организирана от Министерство на икономиката. На форума участие взе и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова,  която представи приоритетите пред европредседателството на България.

Министър Караниколов посочи, че се разработват варианти за облекчаване на потенциални инвеститори, както и обединяване на Агенцията за инвестиции /БАИ/ и Агенцията за малки и средни предприятия /ИАНМСП/ . „Чрез откриване на нови индустриални зони, като тази в Кърджали и популяризирането им зад граница ще стимулираме привличането на чуждестранни инвеститори“, допълни той. Пълно съдействие  на малкия и среден бизнес и рекламиране на българския туристически продукт, бяха сред задачите, които министър Караниколов постави на търговските съветници.

Министърът на икономиката съобщи още, че в държави като Германия е необходимо да се разкрият допълнителни Служби по търговско-икономическите въпроси. „На местата, където имаме стратегически партньори, за бързоразвиващите се икономики в Азия, също трябва да се предвидят СТИВ“, допълни той.

По време на срещата бяха обсъдени още теми, свързани с постигане на по-добри резултати за българските износители, предстоящото европредседателство и подобрянане на диалога между институциите и бизнеса.