|

Министърът на икономиката Емил Караниколов пред бТВ: Работя за развитието на индустриалните зони!

Инвеститорите оценяват българина с неговите качества

Цветанка Ризова

 

- Между бизнеса и синдикатите се разрази безпрецедентна война. Бизнесът нарече работниците „търтеи“, които искат все повече, но не дават нищо. А синдикатите били вредни за държавата, защото пречели на икономиката да се развива. Министър Караниколов, това е безпрецедентно нали, чак такава война между бизнес и синдикати не е имало?

- Относно класа за прослужено време спор е имало и друг път. Познавайки и едните и другите, наистина съжалявам за тези неща, които си говорят в публичното пространство. Трябва да има диалог. С него да се намери най-правилния механизъм, а държавата ще бъде медиатор. Това е тристранката. Там трябва да се поставят проблемите, да се обсъдят и там да се намерят решенията, но в диалог, а не по медиите.

- Като министър усещате ли, че българският работник е ниско квалифициран? Мислите ли, че се държат като търтеи наистина, които искат много. Мислите ли, че те са толкова неквалифицирани, че според бизнеса чуждестранните инвестиции не идват, защото имаме ниско квалифицирани работници?

- Инвеститорите, които идват в България казват, че българската нация е много интелигентна и високотехнологична, т.е. по никакъв начин не мога да го кажа, а това, че съм министър, аз съм работник, вие също сте работник.

Няма как да има бизнес без работна сила и работна сила без бизнес, но  инвеститорите оценяват българина с неговите качества.

-Някой инвеститор дошъл ли е при вас да каже, че са ви ниско квалифицирани работниците и не може да се работи с тях?

- Висококвалифицираните се търсят и веднага си намират работа. Целта ни е да доведем повече инвеститори и между тях да има борба за квалифицирани работници. По този начин ще се вдигне и стандартът. Самата борба между инвеститорите ще е за по-добро възнаграждение и по-добри условия на труд, това е и основната дейност на правителството и приоритет на Министерство на икономиката.

- Имате ли впечатления, че предприятия, в които няма синдикати, работят по-добре?

- Не мога да кажа такова нещо. Има заводи, в които няма синдикати, но не се получават нещата. Диалогът със синдикатите може да се използва, да бъдат медиатор между теб и правителството. Трябва да има синхрон. Работниците и бизнесът трябва да работят. Има и дружества, в които има синдикати и нещата вървят много добре. Пример е Военно-промишленият комплекс, има синдикати и там в момента има бум. Никой не казва, че са търтеи или че работодателят е некоректен. Напротив, работят в синхрон.

- Разбрах, че Министерство на икономиката трябва да има важна дума при превъоръжаването на армията, така ли е?

- Съвместно с Министерство на отбраната и цялото правителство. Към Министерството на икономиката са дружества, които произвеждат най-общо казано амуниции – не с ремонтни дейности, изключвам едно дружество „Авионам“.

- А вие контролирате ли всъщност продажбата на оръжие под някаква форма? Имаше скандал за българско оръжие, намерено в Сирия, в някакви терористични групировки, има ли сега силен контрол върху това?

- Винаги е имало от междуведомствена комисия с представители на почти всички министерства. Няма как да отиде наше оръжие пряко в държава, в която има конфликт. Вероятно има случаи, когато сме го продавали на една държава и по някакъв начин след няколко препродажби, то е стигало съответно до конфликтен район. Но има законодателство, включително европейски директиви, ние нямаме право и това се следи изключително изкъсо.

- Вие гарантирате, че в момента няма нарушаване на това правило, което да ни злепостави пред света, че ние си търгуваме с терористи?

- България е държава, която не продава на терористи, в това можете да бъдете сигурни!

- Според вашето министерство имало инвеститорски интерес, според други наблюдатели няма.

- В края на миналата година и началото на тази имаше избори. Когато има избори, инвеститорите се отдръпват. Те обаче от дълги години наблюдават България, пазара и вече се връщат. От началото на годината има вече 20 сертификата, издадени по Закона за насърчаване на инвестиции на обща стойност над 240 милиона лева. Те ще осигурят над 4500 работни места. До края на годината се предвиждат минимум още 21 проекта на обща стойност над 850 милиона лева и около 3000 работни места. Имахме среща с т.нар. търговски аташета, много от тях ме зарадваха, че след месец август ще идват конкретни инвеститори, които отдавна наблюдават България, но са решили вече да инвестират. Съвсем скоро ще има положителна новина. Ясният сигнал, който дава българското правителство в момента за стабилност, подобрява бизнесклимата и това в последните месеци е отразено и от няколко рейтингови агенции, което също се следи от инвеститорите.

Те търсят облекчения, ние в момента подготвяме нормативна база, която ще предвиди допълнителни такива.

- Какви?

- В момента се подготвя сливане на Агенция за насърчаване на инвестициите и Агенцията за малки и средни предприятия, за да може да се създаде по-голям екип, тъй като в момента се констатира липса на кадри, които да обгрижват инвеститорите. Целта ни е да ги приемем, да работим с тях, а в крайна сметка те си взимат решение дали ще инвестират.

Друго, което правим е развитието на индустриалните зони. Ще създаваме две нови – в Стара Загора и Кърджали. Още преди да ги направим вече има инвеститори, които правят постоянно запитвания и искат да се позиционират там. Но разликата от това, което е правено досега е, че ние няма да обособяваме индустриални зони като едни парчета земя – първо ще изграждаме инфраструктурата, включително енергийната, ВиК, основните пътища.

- Кметът на Кърджали Хасан Азис ми гостува и каза, че не сте се срещнали с него, като сте отишли там. Поправихте ли тази грешка?

- Не е грешка, бях поканен от областния управител.

- Обиден е г-н Азис, че не сте му се обадили.

- Сам да се поканя нямам възможност, бих помагал на абсолютно всички, но имам един апел – нека държавата в лицето на областните управители и кметовете да работят за населението на региона. Има голям дисбаланс по регионите и трябва да работим. Бяхме в Троян, независимо, че са от две различни политически сили кметът и областният управител работят като екип. Призовавам това да се направи навсякъде.

- Ще направите ли нещо да се съживи Северозападна България?

- Разбира се, има механизми по оперативните програми. Дават се допълнително точки за малки и средни предприятия, които са регистрирани и реално работят там. Най-важното е, че ще открием регионални звена по оперативна програма „Конкурентоспособност“ за всеки регион. На времето е било така, за съжаление в момента има само в 6 области и се констатира, че където има такива регионални звена, тъй като те обучават и дават информации на гражданите и на малкия и средния бизнес, много по-добре се усвояват проектите и вървят. Приоритет ни е да ги върнем, ще има и бонуси за районите, където има дисбаланс.

 

Участие на министъра на икономиката Емил Караниколов в предаването „Лице в лице“ по бТВ, излъчено на 26 юли 2017 г.