|

Националният координатор на АТАКА Светлозар Лазаров пред БНР: Ислямизацията в гетата е пряка заплаха за сигурността ни

Протестиращите българи в Асеновград имат всички основания да бъдат недоволни

Даниела Големинова

 

- Г-н Лазаров, какво е мнението ви за събитията, които се случват в Асеновград. Като специалист по сигурност и човек, който е бил на върха на професионалното ръководство на МВР със сигурност през вас е преминала много информация за етнически смесените райони, за проблемите там. Къде е коренът на проблема?

- Ще ви отговоря на база на информацията, която виждам и анализирам от открити източници и от средствата за масово осведомяване, защото това с което съм се занимавал в качеството ми на главен секретар и служител на ДАНС е класифицирана информация. Но тя не ни е нужна да видим явните белези на това, което се случва. Действително, ситуацията в циганските гета е доста сериозна и напрегната, говоря комплексно. Трябва да се има предвид, че през този преход от 27 години те преминаха през различни етапи. В началото на прехода, след като загубиха и своята работа, след като настъпиха промените и деиндустриализацията на държавата, имаше прояви на т.нар. битова престъпност, по-незначителни случаи. Впоследствие развиха значително по-сериозна престъпна дейност, по-тежки криминални престъпления. На по-късен етап се създадоха и първите организирани престъпни групи сред ромското население, а впоследствие се включиха и в трансграничната организирана престъпност. Престъпност, която е характерна и се развива на кланова основа, в една затворена система, която в определени периоди воюваше и помежду си. Но това са неща, които са очевидни за обществото.

На по-късен етап ситуацията в гетата се маргинализира, предвид затворения им характер и с подкрепата, неслучайно го казвам, на външни структури, неправителствени организации, финансиране и какво ли още не. В момента наблюдаваме няколко основни тенденции, вследствие на глобализацията. Какво е на една циганизация, последваща ислямизация с всички предпоставки за радикализация. Не казвам това случайно.  Ислямизацията и последващата радикализация на циганските гета е много-много пряка заплаха за националната сигурност на страната, заявявам го най-отговорно, защото има всички предпоставки там да се развият изключително негативни процеси.

Трябва да се има предвид, че лицата от цигански произход, които са протестирали в „Столипиново“, са заявявали най-гръмогласно: „Аллах акбар“, т.е. този процес на ислямизация и радикализация е една бомба със закъснител, която поставя тези конфликти на съвсем друга плоскост. Ако в началото на конфликтите, говоря за тези вътре в гетата, и в последствие външни – между гетата и останалата част от българското население, бяха първоначално от битов характер, в момента тези конфликти ще стават все по-ожесточени, особено между циганските гета и останалата част от българското население. Има всички предпоставки те да бъдат пренесени на верска основа. Тоест, нашите православни християни да бъдат обект на насилие от страна на ислямизираните цигани.

- Вие посочвате като основни виновници фондациите и организациите, които имаха за цел да интегрират ромите, така ли?

- Словосъчетанието „интегрирани роми“ някак не ми се вписва в речника, защото ние пренесохме всички недъзи на Европейския съюз при интеграцията. Не знам дали сте чували или виждали, аз лично не съм, нито интегриран турчин, нито интегриран арабин, нито интегриран циганин в Европа. Напротив, гетата в Моленбек, или в Брюксел, или в Париж са ясен пример и последвалите терористични актове. На територията на Балканите тече много тежък процес на ислямизация. Ще цитирам австрийския министър на отбраната, който заяви миналата седмица, че в страните от бивша Югославия – Сърбия, Черна гора, Косово и Македония нещата са много сериозни, но аз ще потвърдя, че и в България също. Разликата е, че процесите протичат по две направления. Едното е традиционното мюсюлманско население в България, другото е ислямизацията на циганите. Когато смесиш на едно място криминална престъпност с маргинализация и приемане на исляма се получава взривоопасна смес и можем да видим какво се случва в Европа. За съжаление, това, което се случва там не е красиво.

- Ако се върнем обратно в Асеновград, според вас, адекватно ли реагираха институциите на конфликта?

- В момента говорим за последствията. Аз ви изтъкнах причините и направих прогноза какво да се очаква. Що се касае до действията на институциите, те реагираха съгласно закона. На първо време трябва да се има предвид, че имаме 9 задържани лица, към които има повдигнати обвинения и същите лица са в ареста. По отношение на опазването на обществения ред, не се допуснаха кръвопролития. В същото време се осигуриха всички предпоставки за протичане на шествието на протестиращите български граждани, които имат всички основания да бъдат недоволни от процесите, които произтичат в тези гета.

- От полицията отчитат, че протестът на 2 юли бил напрегнат, мащабен, с много заряд и емоция, но за щастие, завършил без сериозни инциденти. Полицаите са на работните си места, въпреки че са недоволни и казват, че ножът е опрял до кокала. Основателни ли са исканията на полицаите, които излизат на протест и изпълними ли са – искат увеличение на заплатите с 15% до края на годината и летни униформи.

- Нека да започнем от позитивната новина – промяната на закона за МВР с оглед изплащането на дължимите суми за униформи на служителите на Министерството на вътрешните работи. Оттук-нататък трябва да се има предвид, че някак си не ми направи добро впечатление комуникацията по медиите между ръководството на МВР и служителите.

- Какво не ви хареса?

- Ще направя уточнението, че на по-късен етап беше декларирано желание за диалог. И действително, аз съм убеден, че ако се развие диалог между ръководството на министерството и служителите за конкретни ангажименти, които да бъдат изпълнени във времето, ще се постигне и съответния баланс. Действително служителите на МВР са прави с оглед на своите искания, говоря като искания. Но от друга страна, заплащането на служителите на МВР трябва да се постави на фона и на картата на цялостната система за национална сигурност, която включва много по-широк кръг от направления. Трябва да се има предвид вече и финансовото състояние на държавата, и социални политики, икономически, и демографски и т.н. Действително с диалог, добра дума и с много ясни ангажименти, мисля, че ще постигнат и съответното разбиране, за да се постигне резултата, който е необходим на служителите на МВР.

- Засега полицаите са твърди и казват, че искат 15% увеличение на заплатите до края на годината, само, че знаете, че секторът „Сигурност“ не е приоритет на управляващите. Приоритет са пенсионерите, учителите. Прави ли са като настояват и заплатите на служителите в МВР да се увеличат до края на годината?

- Няма да вляза в конфронтация или противоречие с останалите сектори. Бил съм участник в такива разговори. Когато бях главен секретар на МВР наистина беше постигнато увеличение на заплатите на служителите. Така, че действително се надявам с една пътна карта и диалог нещата да бъдат постигнати за служителите на МВР и за обществото. Защото за 27 години реформи, подчертавам, нито служителите са доволни от социалния си статус, нито общество.

 

*Интервюто е за предаването „12 + 3“ на програма „Хоризонт” от 3 юли 2017 г.