|

Патриотите внесоха закон за частния фалит

С този закон се защитава интереса на малкия човек и се спира практиката гражданите с дългове да бъдат ограбвани, преследвани и тормозени до живот, заяви лидерът на АТАКА

С него се цели правната защита на гражданите от доживотна задлъжнялост, категорични са от коалицията НФСБ, АТАКА и ВМРО

Обединени патриоти внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект за защита при свръхзадълженост на физическите лица миналия петък. Председателят на парламентарната група и лидер на АТАКА Волен Сидеров заяви на брифинг в парламента, че  с този закон се защитава интереса на малкия човек и се спира практиката гражданите с дългове да бъдат ограбвани, преследвани и тормозени  до живот.

„През последните години станахме свидетели на брутални случаи на буквално съсипани човешки съдби, заради първоначално малки дългове, които преминавайки в графа „предсрочно изискуеми“, с натрупани съдебни такси, такси на ЧСИ, колекторски фирми, наказателни лихви се превръщат в непосилно бреме за длъжника. Правната справедливост изисква правилно оценяване на всеки случай и даване на равни права и възможности за защита на кредитора и длъжника”, обявиха вносителите.

Зам.-председателят на парламентарната група Искрен Веселинов припомни, че вече внесените предложения за изменение в ГПК, приети на първо четене включват и 10-годишна абсолютна погасителна давност за всякакъв вид задължения. Като продължение на тази тема патриотите внасят дългоочаквания от обществото закон, който изцяло урежда правната материя при свръхзадлъжнялост.

„България е една от трите европейски държави, която няма такъв закон. Физическото лице, което не може да обслужва своите кредити да има право на съдебна защита, която да урегулира отношенията кредитор-длъжник, като гарантира приемливи условия както за кредитора, така и за длъжника. Тази законова рамка, разбира се, изключва недобросъвестни длъжници и лица, които са извършили административно нарушение, в резултат на което се е натрупал дългът”, посочи Веселинов.

За да няма злоупотреби с фиктивни лица, законопроектът предвижда физическото лице да е работило поне три от последните пет години. С това се цели изключването от обхвата на закона на икономически активни лица, които съзнателно са се отказали от участие на пазара на труда, тъй като разчитат единствено на финансова подкрепа от държавата под формата на социални придобивки и помощи.

В момента, в който длъжникът получи защита от съда спират да текат всички лихви и неустойки по дълга докато лицето отново влезе в режим на състоятелност. Проектозаконът предвижда още и горна граница на дълга – 150 000 лв., тъй като по думите на вносителите той защитава средния българин, а не кредитния милионер.

Със законопроекта се въвеждат понятията свръхзадлъжнялост и добросъвестност като е направен опит да се дадат максимално изчерпателни и ясни дефиниции, с цел избягване на възможността за създаване на противоречива съдебна практика при прилагането на бъдещия закон.

„Въведеното със законопроекта бързо и ефективно производство цели да се постигне справедливо пълно или частично удовлетворяване на кредиторите на длъжника, като се гарантират правата на всички заинтересовани страни, участващи в него” , посочват в мотивите към законопроекта от Обединени патриоти.