|

Патриотите дариха средства за паметник

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров дари средствата на ген.-майор Груди Ангелов

Обединени патриоти дариха средства за изграждане на паметник на легендарния български офицер и военен педагог полк. Борис Дрангов в София.

Председателят на парламентарната група и лидер на АТАКА Волен Сидеров и заместниците му Искрен Веселинов и Валентин Касабов направиха дарението пред началник-ректора на Академията генерал-майор Груди Ангелов.

Паметникът, който е дело на скулптора Иван Тодоров, ще бъде издигнат пред Военната академия. Предвижда се да бъде открит за Деня на София – 17 септември.

Полковник Борис Дрангов е знакова фигура за българските офицери, командир на 9-ти пехотен Пловдивски полк, герой от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война .

По време на Илинденско-Преображенското въстание Борис Дрангов напуска военната си служба и заминава за Македония, където събира чета от 120 души.

Паметни остават думите към съпругата му, написани оттам: „В тоя тържествен миг аз без да се колебая поставям отечеството си по-високо от семейството, неговата доброчестина – по-горе от нашите лични облаги“.

Припомняме, че по инициатива на патриотите парламентът прие Закон за военните паметници, с който към военните монументи се причисляват и паметниците, и паметните знаци, посветени на граничари, които са дали живота си за защита на държавната ни граница.