|

Патриотите искат по-строги мерки срещу пияните и дрогирани шофьори

Десислав Чуколов отчете гласуването на вътрешната комисия като „решение в правилната посока”

Вътрешната комисия на парламента одобри промените

 

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), внесени от Обединени патриоти. Причините за предлаганите законодателни промени са разработване на нов нормативен акт по смисъла на ЗДвП, регламентиращ реда, по който се установява употребата на алкохол и наркотични вещества на водачите.

Националистите предложиха обосновката на действащия закон да бъде променена от „шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества” на „след употреба на алкохол и наркотични вещества”. Според Обединени патриоти така се удължава срокът, в който лицата взели наркотици и управляващи МПС, подлежат на санкция.

Комисията одобри предлаганите промени, а народният представител от Обединени патриоти Десислав Чуколов отчете гласуването на парламентарния орган като „решение в правилната посока”.

„Пътищата в България са касапница. Голяма част от шофьорите се чувстват длъжни да изпреварват абсолютно всички”, заяви след заседанието зам.-председателят на АТАКА. Той беше категоричен, че на пътя се рискува твърде много и то с автомобили, които не са достатъчно надеждни. Затова и черната статистика за жертвите на пътя с всяка изминала година се увеличава. „Това трябва да бъде свалено до абсолютния минимум”, категоричен бе Чуколов.

Промените, с които пияни и дрогирани шофьори ще бъдат по-строго наказвани, предстои да бъдат дебатирани и гласувани в пленарна зала.