|

По време на председателството ни на ЕС: Сидеров поставя въпроса за погазване правата на православните

24-тата Генерална асамблея на ИПАП се проведе в сграда на италианския парламент, а тема на дискусията беше „Християнското разбиране за глобалната криза и начините за нейното преодоляване”

Взех участие в 24-тата Генералната асамблея на Интерпарламентарната асамблея по православие (ИПАП). Тя се проведе в италианската столица Рим в периода от 25 до 30 юни. Тема на дискусията в това издание на православната асамблея беше „Християнското разбиране за глобалната криза и начините за нейното преодоляване”. Изнесох доклад, който може да видите в сайта ни www.vestnikataka.bg. Колегите от други страни също изказаха мнение, но то остана цензурирано от медиите, особено по темата за Украйна, че се прилага дискриминация и има дискриминационно отношение към православните. Депутат от Върховната Рада коментира, че става дума за насилствено затваряне на над 40 храма, фактически за удар срещу Православната църква в една държава, която беше обявена за демократична от Западна Европа, от Щатите и продължава да бъде поддържана от САЩ като противовес на Русия. Не знам защо в Европа това не се говори. Тази Асамблея по православие постави въпроса. Надявам се в някоя италианска медия да има отзвук за това, че в Украйна, държавата в която беше извършен кървав фашистки преврат с парите на Държавния департамент на САЩ, се погазват правата на православни християни.

Нека да чуем това и от устата на високопоставени европейски лидери. Аз лично ще имам амбицията да поставя този въпрос, когато в София се съберат представителите на всички страни-членки на Евросъюза и ние бъдем домакин на тази среща. Ще поставя въпроса за правата на православните, за тяхното погазване в любимата на Съединените щати Украйна, в която днес правата на всички украински граждани на практика са погазени, да не говорим за българското малцинство там, което се страхува за съществуването си, за правата си да говори на български език, да отслужва служба в храмове и т.н. Всичко това е тежка тема, за която ще продължим да говорим и да ви осведомяваме.

 

Коментар на Волен Сидеров от предаването „Неделник“ по АЛФА ТВ на 2 юли 2017 г.