|

Сидеров за договора с Македония: Ще настояваме отношенията ни със Скопие да се развиват

Днешната политика на правителството е прагматична, подчерта съпредседателят на Обединени патриоти

Това е исторически момент в новата българска политическа история и се радвам, че съм част от него, заяви лидерът на АТАКА

Спомням си януарския ден през 1992 г., когато аз лично промених първа страница на в. „Демокрация“, за да отворя място и там да се изпише заглавието „България на Македония“. Това беше при правителството на Филип Димитров.

25 години изтекоха от тогава и сегашното правителство прави истинска сериозна и съществена стъпка в нормализиране на отношенията ни с Македония.

Първи я признахме и трябваше да мине четвърт век, за да стигнем до някаква съществена стъпка. Аз мисля, че през тези 25 години имаше доста пропуски в действията на редица правителства. И ние не се държахме както трябва. През това време наши съседки използваха положението. Те влизаха икономически, действаха прагматично въпреки, че не признаваха името на Македония, докато ние си играехме на „сърдитко Петко”.

Смятам, че днешната политика на правителството е прагматична. Радвам се, че ние, Обединени патриоти, имаме участие в това управление и точно в този момент се случва договора.

Подкрепяме декларацията, разбира се, част от тези сме, които я подписаха първи и ще настояваме, ще искаме тези отношения да се развиват, да не останем само с един договор, да не останем само с едно тържествено ръкостискане, а наистина България и Македония да общуват икономически, културно, социално и всякак.

Чак тогава ще изчезне и ще се заличи този език на омразата. Наистина там имаше проблеми спрямо нашите сънародници, които имат българско самосъзнание, но се надяваме, че разговорите и общуването, както и приобщаването на Македония към ЕС, ще заличат тази омраза. Тогава вече всеки ще може свободно да съобщава своята принадлежност, етническо, национално име и да поддържа българската национална идентичност.

Това е исторически момент в новата българската политическа история и се радвам, че съм част от него. Дано не минат още 25 години докато нещата се организират. Желая го искрено. Успех!