|

Сидеров пред БНТ: Патриотите сме против поскъпването на тока

НДК да стане исторически музей, призова лидерът на АТАКА

Георги Любенов

 

- АТАКА вече е във властта. Каква е голямата промяна за вас? За кого носите лична отговорност? Знам за областния управител на София, икономическия министър Караниколов и Нено Димов.

- Това се следи с голям интерес. Промяната е в това, че вече не само споделяме отговорността, а движим нещата напред.

От 1 юли се вдигнаха минималните пенсии, може да е с малко, но е крачка напред. Наесен ще станат 200 лв. Ако го нямаше участието на патриотите във властта това нямаше да се случи.

- Токът обаче ще поскъпне.

За повишаването цената на тока категорично сме против и смятаме, че няма основание. Беше използвана една пролука между правителствата, за да се позволи това вдигане. Сигурен съм, че ще направим каквото трябва, за да не се случи.

- Как описвате ситуацията като цяло? 12 години сте на политическата сцена, имате опит, навсякъде сте били – в крайна опозиция и приближени до властта, и сега в самата власт. Какво е различното?

- Когато си в политиката трябва да свършиш нещо. Тя не е литературен кръжок, не е клуб на интелектуалци, които да обсъждат хубави идеи.

- На какво и пред какво няма да се дадете на ГЕРБ в никакъв случай? Коалицията си е коалиция, обаче засега мажоритарния вот ви разделя.

- Оставили сме си свободата на виждания, защото сме различни партии. В споразумението много ясно е описано, че се събираме заедно за 4-годишен мандат. Целта е да можем да свършим нещо полезно, но всеки си остава с вижданията по определени въпроси.

- Ясно ли ви е какво става в НДК – кой на кого е, чия страна да се заеме, ориентирате ли се там?

- За НДК имам творческа идея, която от години я развивам. Според мен трябва да стане исторически музей. Направиха „Витошка“ туристическа улица, чудесно. Целият този поток от хора може да бъде насочен към НДК, а паркът пред него да стане продължение на този маршрут. Цяла Европа ще се струпа и 6 месеца ще бъде тук. Така ще може да види истината, корените на нашата цивилизация – 8-хилядна история, най-старото обработено злато в света – Варненският некропол, най-старата писменост в света според Харълд Харън (световноизвестен учен), това са плочките от Караново, находки, които показват по-стара от шумерската писменост, тракийски съкровища. Всичко това може да се направи в един модерен исторически музей.

- А къде ще има Конгресен център?

- Нищо не пречи залите да бъдат използвани като конгресни, но всичко това да бъде в една модерна опаковка от мултимедия, холограми и прочее съвременни техники.

- Споделихте ли с някого тази идея?

- Споделям я непрекъснато, но е мащабна и малко се плашим. Все искаме нещо на парче да работим. А всъщност, това би било истинското предназначение на НДК. Това не пречи вътре да се правят и конгреси, и концерти. Да минеш и да видиш една величествена история и цивилизация, и да кажеш – „О, това значи е България”.

В парка пък трябва да се продават сувенири и предмети, които да можеш да вземеш за спомен. Така ще можем да покажем на света кои сме и да не стават такива истерии и драми – кой какво казал за кирилицата, кой какво казал за глаголицата.

- Като казахте кирилицата и глаголицата, мислите ли, че има македонски език? Защо външният министър Екатерина Захариева направи гаф по темата за признаването му?

- Защото не е минала през школата на Обединени патриоти. Някой от нашите колеги може да й изнесе лекция.

Този гаф започна още по времето на покойния президент Желев. По принцип политиката ни към т. нар. държава Македония е грешна още от 90-та година. Защото признаването й не беше свързано с условия и изисквания. По тази причина тя стана най-антибългарската държава. Там антибългаризмът е държавна политика.

Освен това, Македония вече е албанизирана държава. Тя е дуалистична, не е вече монолитна. Ние като българи трябва да се стремим да запазим това, което може. И тук не е толкова до гафове кой какво казал, а до систематизирана държавна политика.

- Предстои Европейският съвет да гласува продължаване на санкциите срещу Русия. Вие бяхте върл противник на това. Ще се промени ли отношението ви към Русия?

- И продължавам да съм. Смятам, че домакинството ни може и трябва да се използва, за да се поставят тези въпроси.

Гледам на Русия положително, защото я смятам за част от българското духовно, етническо и културно пространство. Няма как да имам отрицателно отношение към една дъщерна страна на България. Това звучи парадоксално, защото сме свикнали те да са големия брат, само че аз винаги повтарям, че те са наше създание.

Домакинството ни на ЕС трябва да се използва, за да се постави много ясно въпроса – Европа какво прави? В момента тя е жертва на една световна политика и започва да се разпада. Ние трябва да решим, като европейци, искаме ли стабилна Европа. Това може да стане единствено с икономическо сътрудничество с Русия – държавата с огромни енергоресурси.

Виждате президентът Тръмп отиде в Саудитска Арабия – държавата, в която продължават да правят публични екзекуции по площадите, т .е. няма нищо общо с демокрацията. Тя поддържа ИДИЛ и Тръмп  направи гигантска оръжейна сделка за стотици милиарди там.

В същото време, ние тук умуваме и се чудим от кой джоб колко пари да извадим, за да купим втора-трета ръка самолети. Защо нашите партньори – великите САЩ не ни подарят самолети? Да поставим въпроса нужно ли е да купуваме сега скъпи изтребители. Това ли е най-важното за армията ни или е по-важно тя да бъде облечена, нахранена и оборудвана.

Като говорим за Русия, обявявам импровизиран конкурс – давам 1000 лв. награда на този, който ми докаже, че самолетите „Грипен“ или „F-16“ са по-добри от руските „Су-35“, но експертно. Призовавам и президента Радев да участва. Той е професионалист в тази област.

- Как ще искаме руски самолети, като сме член на НАТО?

- В НАТО има държави, които използват руско оръжие, както и ние. Оказва се, че то май е доста добро, може би по-добро от западното.

Не знам дали членството ни в НАТО не трябва да бъде погледнато през друга призма. Президентът Тръмп казва „вие не плащате нищо в НАТО, ние издържаме НАТО”. А в същото време ние нямаме въоръжение. Знаем в какво състояние е армията ни. Тогава, членството ни в НАТО носи ли позитиви или негативи? Нека да имаме критичен анализ, не само да повтаряме мантрата – ние сме членове.

Щатите започват игра, в която залагат на Саудитска Арабия. Кризата в Близкия Изток вероятно ще се разгори повече, защото САЩ ще снабдят Саудитска Арабия с най-високо технологично оръжие. А от там идваха всички джихадисти. Това какво означава? Че САЩ започват да спасяват себе си, залагайки на най-големия бандит в Близкия Изток. Оттам-нататък Европа не я чакат добри времена, защото всичко това означава засилване на разцеплението тук, засилване на потоци мигранти.

- Ако идват нови вълни бежанци, не трябва ли да ставаме още по-големи приятели с Турция?

- Приятели трудно можем да станем с Турция, да не кажа по-силна дума. Но трябва да се води балансирана политика, в това съм убеден.

- Чисто визионерски колко напред гледате?

- Смятам, че бъдещето на Европа по-скоро е в евразийски проект, отколкото в това, което наричаме евроатлантически. Такава е тенденцията.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Денят започва с Георги Любенов”, излъчено по БНТ на 2 юли 2017 г.