|

След въпрос от националистите нов затвор за 400 души ще строи правителството

Затворите ни са стари и материалното им състояние не позволява да извършват качествено своите предназначения, заяви в парламента депутатът Павел Шопов

Депутатът от Обединени патриоти Павел Шопов заяви по време на петъчния парламентарен контрол, че състоянието на затворите у нас е въпрос, по който страната ни постоянно търпи критики. Базите са стари и въпреки, че на външен вид изглеждат здраво строени, то материалното им състояние не позволява да извършват качествено своите предназначения. Според Шопов това влияе върху занижената наказателна санкция спрямо осъдените, която се наблюдава като тенденция в последните години. Това води до принудителни амнистии, чрез които се освобождават места за други провинили се.

В тази връзка депутатът попита правосъдния министър Цецка Цачева какви мерки са предприети за построяването на нови затвори, които да покриват съвременните изисквания. Националистът се поинтересува още дали вече са предвидени средства за това. „Надявам се, че ще сте първото правителство, което ще построи нов затвор”, заяви от парламентарната трибуна още той.

В отговора си министърът на правосъдието Цецка Цачева потвърди, че материалната база е стара, но през последните три години правосъдното ведомство е предприело мерки за нейното реновиране.

„Само с реновиране на съществуващите места не бихме изпълнили ангажиментите си по отношение на европейските норми. Наложителното е изграждане на нов обект”, информира Цечева. Тя допълни, че има предвидени средства за изграждане на нова и съобразена със съвременните изисквания сграда. „Предвижда се да бъде изградена на територията на Кремиковци. Обемът на този обект ще бъде 200 килии за 400 лишени от свобода”, посочи правосъдната министърка.