|

След среща на националистите с МЗ: Трябва да се пресече корупцията в здравеопазването

От актуализацията на инвалидните пенсии зависи пропорционално индексиране на останалите пенсии, посочи вицепремиерът Валери Симеонов

Болничните заведения са превърнати в търговски дружества, чиято цел е печалба, а грижата за пациентите е сведена до минимум, заяви съпредседателят на Обединени патриоти Волен Сидеров

Двустранна среща между Коалиция Обединени патриоти и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров се проведе в зала Запад на Народното събрание в сряда. Патриотите бяха представени от група народни представители и съпредседателите на коалицията Волен Сидеров и Валери Симеонов. Темата бе приоритетите за здравеопазването според програмата на управляващата коалиция.

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров постави важни проблеми, които са заседнали в програмата на трите партии. Болничните заведения са превърнати в търговски дружества, чиято цел е печалба, а грижата за пациентите е сведена до минимум, както и традиционните проблеми с управлението и функционирането на Здравната каса. „Трябва да се пресече корупцията, изтичане на пари в неправилна посока и още ред други неща, които ще ги обсъдим”, заяви пред медиите Сидеров.

Председателят на парламентарната група на патриотите напомни, че инвалидните пенсии на така наречените „здрави болни” са основна тема, която трябва да бъде обсъдена както със социалното министерство, така и с Министерството на здравеопазването.  „Има ясна посока, в която ще върви реформата за системата за трудоустрояване в страната. В повече от 80% МЗ е готово с нашата част от тази реформа, която ще касае медицинската експертиза. Социалното министерство също работят с добро темпо. Ще направя всичко възможно до края на септември да излезем с вариант за промени в закона”, заяви по време на срещата министър Петров.

В допълнение съпредседателят на коалиция Обединени патриоти и вицепремиер Валери Симеонов каза, че този въпрос е наистина важен, защото издаването на фалшиви документи за трудоустрояване е практика, която трябва да бъде прекъсната, не само от икономическа, но и от морална гледна точка.

„От актуализацията на тези инвалидни пенсии в най-голяма степен зависи и нашия предизборен ангажимент за пропорционално индексиране на останалите пенсии, освен минималните”, посочи зам.-министър председателят от патриотите. Той допълни, че това ще бъде трудноизпълнима задача, но така или иначе са поели този ангажимент и ще продължат с усилията да го реализират с успех. „В противен случай ще можем да разчитаме само на излишъците от бюджета, а никой не може да предвиди какви ще бъдат те”, изказа опасенията си Симеонов.

„Идеята да се срещнем с МЗ и другите министерства е да се направи нещо практично. Това, което решим заедно и предвижим, може да стане реалност като закон”, посочи Сидеров.

Националистите поставиха и въпроса с профилактичните прегледи на българите като най-важния начин за решение на огромен брой проблеми в здравеопазването. На свой ред министърът отговори, че има изготвена стратегия за скрининг изследвания, която ще засегне най-вече онкологичните и сърдечносъдовите заболявания, които имат най-голям принос в проценти на инвалидизация и смъртност.

„Ще излезем с предложение към вас, за да ни подкрепите да се предвидят средства за реализиране на поне 2 скринингови проекта следващата година”, заяви в заключение здравният министър.