|

Трябва да отворим кутията на Пандора, за да решим проблема с гетата

Решаване на проблемите в сектор „Сигурност“ ще допринесе за подобряване на жизнените процеси в България

Жени Марчева

 

- Мой гост е бившият главен секретар на МВР, днес национален координатор на АТАКА Светлозар Лазаров. Това е нещо като вторият човек в АТАКА или?

- АТАКА има председател, има заместници, има Централен сбор, така че първи, втори, трети, не стои на дневен ред. Има много ясна йерархия. Това са спекулации. Със сигурност не са добронамерени нито към партията, нито към мен.

- Продължават протестите на полицаите за по-високи заплати. Те искат минимум 15% увеличение. Вътрешният министър обаче казва, цитирам „леко не разбирам защо синдикатите протестират“. Вие разбирате ли?

- Има много проблеми в Министерството на вътрешните работи и няма да скрия горчивата истината, че за последните 27 години една от най-потърпевшите институции от прехода е МВР.

Ако преброим колко са реформите, сигурно всяка година се извършват такива. Реформи в различни посоки, които си противоречат и резултатът, който е към момента е следният: обществото не е доволно от продукта, който получава, служителите също не са доволни.

- Кой е най-големият виновник за това положение в системата на МВР?

- Комплексни са проблемите и смятам, че навсякъде има допуснати слабости, има проблеми и това е видно от резултата. Що се касае до протестите на колегите е необходимо да се отбележат няколко неща, че бяха направени за тях. Реши се въпросът с униформите. Както виждате се създава организация за изплащане на средствата, които се дължат за периода 2011-2015 г. от една страна, от друга страна се работи.

- Смятате ли, че 29 млн. лв., които ще бъдат дадени ще решат проблемите?

- Има проблеми с подготовката, с оборудването, с обучението на състава, т.е. трябва да се търсят комплексни решения. Има също наслоени проблеми с мотивацията, със социалния статус на служителите, но това трябва да бъде решено в консенсус – политически консенсус за средносрочна и дългосрочна програма за изправяне на крака на МВР. Ако се работи на парче и влезем в сферата на популизма, няма да постигнем нищо.

- Вътрешният министър подозира протестиращите полицаи в политическо заиграване с опозицията. Той не го каза в прав текст, но разбирай с БСП. Има ли политическо вмешателство в полицейските протести?

- Във вашата телевизия гледах г-жа Нинова, която с изключителен патос обясняваше как било обещано във всяко село да има полицай и как не бил решен проблема с недоокомплекта в Министерството. Това са незаетите щатове на МВР. По моя груба сметка, в момента има 3500 незаети щата. За да бъдат назначени тези служители, те трябва да минат подготовка, преди това трябва да бъдат проучени, да бъдат положени изпити и т.н. Има процедури, за което 2 месеца са твърде кратък срок.

В БСП има хора, които разбират от тази работа. Не знам какви са причините, за да не обяснят на Нинова да не говори по този начин, защото влиза в сферата на популизма.

600 души на курс, два пъти в годината по 6 месеца са около 1000-1200 служители, които могат да бъдат назначени за една година. Като извадим от тази сума обективно напускащите по различни причини, се вижда, че на първо време трябва да бъде спрян обратния тренд за намаляване броя на служителите. За около 4-5 години, когато се спре този процес, ще бъде решен и въпросът.

- Разбирам от думите на вътрешния министър, че увеличение на полицейските заплати няма да има тази година, но ще се мисли за нещо от 2018 г. Може ли това напрежение в системата в един момент да избухне и да направи една много лоша шега за европредседателството?

- По отношение на заплатите на полицаите, многократно съм призовавал, че трябва да се влезе в диалог в интерес на българските граждани, в интерес на МВР – с ясна пътна карта и конкретни решения. Решаване на въпроса в сектор „Сигурност“ ще допринесе и за подобряване на жизнените процеси в България.

По отношение на европредседателството трябва да ви отговорят компетентните органи.

- Кажете ми няколко думи за Асеновград, разбирам от пост на Валери Симеонов в социалните мрежи, че е започнало бутането на незаконни ромски постройки. Това ли е решението на проблема обаче?

- Това е тема, която обсъждахме с г-н Сидеров. Партия АТАКА е готова да влезе в темата с много ясни ангажименти и политически послания. Проблемът на циганските гета започва много назад в годините на прехода. За да бъде решен този казус, каквито и кръгли маси да се правят, каквито и работни групи, каквито и стратегии да се пишат, те няма да са достатъчни, ако не се отвори кутията на Пандора.

За да бъде постигнат ясен консенсус и решение на въпроса, трябва да се започне от политическо ниво. Като първа стъпка – нека да извадим резултатите от изборите в циганските гета и тогава да си дадем сметка кой и на какво основание и по какъв начин е свързан с тези хора. Не само да даваме откъслечни коментари по темата.

- Вие знаете ли какво има в кутията на Пандора?

- Специално за Асеновград знам. Защо не отворим, примерно, урните от циганската махала в Асеновград.

Докато не се реши този въпрос – да се спре с този бизнес с циганските гета, няма да мръднем нито крачка напред. Още нещо искам да отбележа, вие давате ли си сметка с какви пари се купуват циганските гласове? На всички ни е ясно, че това не става с пари от заплати, това са някакви други пари.

- Откъде?

- На мен ми мирише на политическа корупция, защото това са най-вероятно нерегламентирани приходи. Всички знаем, че в България дори и депутатските заплати не стигат за купуване на цигански гласове.

- Как да си обясним метаморфозата, която претърпяхте от разузнавач, командос, човек, който е преминал обучение във ФБР, ЦРУ, МИ-6 до национален координатор на АТАКА?

- Естествен път, според мен. Постигнал съм определено развитие в МВР, имал съм определени идеи и си тръгнах след груб политически натиск. Сега имам възможност, тези идеи, които не съм могъл да ги реализирам към онзи момент, да бъдат реализирани в сферата на политиката.

 

Участие на Светлозар Лазаров  в предаването „Тази събота“ по bTV на 22 юли 2017 г.