|

Явор Нотев пред китайски депутати: Да засилим икономическото сътрудничество между двете страни

Диалогът на политическо ниво създава добри перспективи и е важен за двете страни, заяви зам.-председателят от ОП

Отношенията между България и Китай имат добре зададени пътища на развитие в областта на икономиката, енергетиката и инфраструктурата, подчерта зам.-председателят на Народното събрание от Обединени патриоти Явор Нотев. Той се срещна с делегация на Комисията по външни работи на Националния народен конгрес на Китайската народна република, водена от нейния заместник-председател Уанчун Чи. Разговорът беше по покана на председателя на Комисията по външна политика в българския парламент Джема Грозданова.

По думите на патриота диалогът на политическо ниво създава добри перспективи и е важен за двете страни. „Вярвам, че посещението ви ще остави удовлетворение от изпълнението на китайските проекти у нас, както и отлични впечатления от българската култура”, отбеляза той.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова изрази задоволството от постигнатото по отношение на безпрепятствения внос на българско кисело мляко и млечни продукти на китайския пазар. Тя открои и подписаното споразумение в сферата за земеделието, което спомага за още по-успешното сътрудничество между България и Китай. Според Грозданова България има добър потенциал в края на следващата година да организира домакинство на формата „16 + 1”, включващ страните от Централна и Източна Европа плюс Китай.

Зам.-председателят на Комисията по външни работи на Китай Уанчун Чи сподели, че между двете държави е налице взаимно уважение и интензивна комуникация на високо равнище, което води до положителни резултати в сферата на селското стопанство, икономиката и търговията.

В рамките на визитата си у нас чуждестранната делегация посети Пловдив и обекти, свързани с китайски инвестиции.