|

Волен Сидеров пред НС: Обединени патриоти доказахме, че сме отговорни политици

Ще бъда гарант, че Българската банка за развитие ще подпомага на българския бизнес, заяви лидерът на АТАКА

Преди няколко години никой не можеше да повярва, че патриотични, националистически партии ще бъдат във властта. Това беше абсурд за политолозите. А само преди броени месеци четяхме прогнози и анализи, в които се очертаваше една апокалиптична картина, че ако Обединените патриоти са във властта, то ние ще развалим своя имидж пред света. Видя се ясно, че това не е така. Само три месеца, и то не пълни, бяха достатъчни, за да се види, че групата на Обединените патриоти, състояща се от три партии – АТАКА, НФСБ и ВМРО са коректни, лоялни и отговорни политически партньори. Реалността го доказа и опроверга тези, които плашеха хората, че ще стане нещо страшно. Не стана нищо страшно. Напротив. През тези три месеца на управлението на коалицията Обединени патриоти и ГЕРБ се случиха добри неща за България. Може би не много големи, но достатъчно да се почувстват, усетят, видят от хората, да разберат, че държавата може да бъде и отговорна.

Използвам случая да благодаря на ръководството на партия ГЕРБ за коректността и отзивчивостта, с която се отнасят към всички наши предложения. Защото без това партньорство няма как да вървим напред.

Използвам случая да благодаря и на опозицията, която в особено важни и отговорни моменти беше мъдра, беше отговорна и не правеше напук опониране, само защото такъв е политическият спорт. Това означава, че българското общество и политическата класа са помъдрели, може би, след близо 30 години преход.

Всъщност, началото на прехода, както и в Библията пише, беше словото и аз си спомням, че в началото му преобладаваха патриотичните изказвания. Словото беше водещо и всеки се състезаваше да каже колкото се може нещо с повече патос. Сега явно, след като сме минали през всички разочарования на прехода

дошло е времето на градивното мислене и постъпки в политиката

Т.е. да се вършат неща, които имат реален резултат. През тези непълни три месеца групата на Обединените патриоти бяхме тези, които настоявахме да се завърши преградното съоръжение, което спира нелегалните мигранти, нарушителите на реда и законността. Спомням си тук, в тази зала, преди няколко години, когато предлагахме да се изгради такова съоръжение, бяхме посрещнати с неразбиране, даже с елементи на ирония и присмех. Сега се оказа, че това съоръжение е много важно, че то занули притока на нелегални мигранти, един порок за Европа, не само за България. Ние, като гранична държава на Европа, показахме, че можем да направим ограда, която да е истинска преграда за потока нелегални мигранти и по този начин успокоихме българското общество. То беше много разтревожено от това, че тук идват хора с неясни намерения, неидентифицирани и много често причинители на престъпления. Това отчитам като добър успех на общото управление на ГЕРБ и Обединени патриоти, но подчертавам, че натискът от страна на патриотите беше последователен до край. Сега това заграждение е построено, вече няма как по никакъв начин да преминават нелегално.

През тези три месеца ние изпълнихме и това обещание, с което бяхме най-широко огласявани по време на предизборната кампания – минималните пенсии. Да, имаше нападки, че те не са в този размер, който ние искахме. Но и българският избирател гласува така, че ние пропорционално имаме възможност и вдигнахме тези пенсии дотолкова, доколкото можеше в момента.

Политиката е изкуство на възможности. Все повече се убеждаваме в това, защото аз като политик съм преминал през различни етапи. Бил съм на опозиционната банка, бил съм подкрепящ управления, сега вече с нашата коалиция сме реално в изпълнителната власт. За първи път от 30 години преход патриотични и националистически партии са в изпълнителната власт. И те доказват, че са отговорни политици.

Аз съм сигурен, че при нашето европейско председателство това ще стане ясно на цяла Европа, че

патриотите в България не са безотговорни

или хора, които търсят конфликт, или скандали, а са хора, които могат да работят за доброто на страната си и могат да оказват натиск България да взема и по-суверенни решения. Защото ние имаме нужда от това. Да, евроатлантическото партньорство е нещо, което се изтъква при всяка реч, но аз мисля, че България има нужда от повече гъвкавост, от повече самостоятелност, за да може именно икономиката, за която се говори днес, и която наистина е важна, да се развива така, че ние да имаме все повече постижения. Ние го виждаме и сега. Не е лошо да започнем да признаваме това, което се случва, което е положително. Бяха направени редица ходове в тази област – отпаднаха административни тежести за фирмите, което много облекчи и малкия и средния, и по-големия бизнес. Банката за развитие, която наистина трябва да подпомага българския бизнес във всичките му форми, аз съм сигурен и лично ще лобирам и ще се застъпвам за това тази банка да работи за българския бизнес. В Министерство на икономиката, където тя вече е, ще има друго отношение към начина, по който се финансират българските бизнеси от всякакъв мащаб. Това ще бъде изпълнено и аз съм сигурен, че ще бъде успокоена опозицията, защото ще го вижда всеки месец.

Това, което се случи във военно-промишления комплекс също е за отбелязване като нещо положително. Предприятия се оздравяват. Хора, които са заплашени и бяха заплашени от безработица, са с осигурена работа и тези предприятия с държавна помощ получават все по-големи поръчки и България вече има износ, от който има финансов излишък дори. Всичко това са стъпки, които трябва да ги отбелязваме.

Другото, което мога да отбележа като заслуга на Обединени патриоти са законодателни мерки, които ще предложим, надявам се на отзивчивост от страна на другите парламентарни групи, които засягат вероизповеданията и социалната система, в която има много големи пороци натрупани през годините. Т.е. държавни помощи за хората, които не заслужават да ги получават. Всичко това трябва да става внимателно без да предизвика социални катаклизми, конфликти и сътресения. И точно тук ние сме гарантите, че може да стане.

Защото по време на нашето кратко управление областният управител на София област, излъчен от Обединени патриоти, направи нещо, което 27 години не беше правено – върна имоти на Българската православна църква в Елешница, които 4-5 по ред областни управители не бяха го правили. Някой ще каже ама това ли е най-същественият въпрос. Не, сигурно не е, но това показва как може да се вършат нещата, когато имаш воля и решителност.

В това виждам ролята на Обединени патриоти – да показваме, че може да се свършат полезни за хората неща. Че това, което десетилетия наред не е било свършвано и се е отлагало или се е замотавало, може да се направи. Убеден съм, че и занапред ще вървим в тази посока с партньорството ни с ГЕРБ, с градивната опозицията, която се надявам да бъде такава и през следващия политически сезон да покажем, че можем да правим добри неща за България. Сигурен съм в това.

Пожелавам ви здраве и спасение! Бог да пази България!

Изказване на Волен Сидеров при откриване на 2-ра сесия на НС, 01.09.2017 г.