|

Икономическият министър: Лицензът на „Емко“ ще бъде възстановен, веднага след като бъдат отстранени нередностите

Емил Караниколов започна проверка на „Кинтекс” 10 години назад

 

ДКК единствена се яви на търга за „Дунарит” и ще направи опит на пазарен принцип да добие акциите на компанията, посочи още икономическият министър от квотата на АТАКА

Разбираме страховете на работниците от „Емко”, нека ръководството на завода реши нередностите със съхранението и Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, на извънредно заседание ще разгледа връщането на лиценза. Лицензът за производство не е прекратен. Това каза на брифинг в сряда министърът на икономиката Емил Караниколов, който коментира протеста на служителите на компанията.

Караниколов обясни, че правителството осъзнава страховете на работниците на дружеството и уточни, че МВР е констатирало близо 100 контейнера, които се съхраняват неправилно. Той  апелира към работниците да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраве. По думите му няколко пъти са давани предписания за отстраняване на нарушенията, но това не се е случило.

Икономическият министър посочи, че е изпратен и сигнал до прокуратурата за това че „Кинтекс“ през последните години е сключвала договори с „Емко“ без да иска оферти от „ВМЗ“ и „Дунарит“. Той поясни, че задължение на „Кинтекс“ е било да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило. По думите му извършена е проверка в държавното дружество и цените, които тогава са могли да дадат за тези боеприпаси, са били с от 5% до 10% по-ниски. „Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни Караниколов. Министърът на икономиката посочи още, че е наредил проверка в „Кинтекс“ за 10 години назад.

Той обясни още, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“. „Кинтекс“ е преразгледал търговския риск на взаимоотношенията с „Емко“ предвид отнетия лиценз и поради факта, че това може да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти.

Министър Караниколов обяви, че миналата седмица синдиците на КТБ са обявили търг за продажба на активи на вземания от задължените към банката страни,  свързани с „Дунарит“. Във връзка с това Държавната консолидационна компания (ДКК) е заявила интерес да участва на самия търг, на който не се е явил никой. Съгласно нормативната база на другия ден ДКК се е явило на пряко договаряне, нещо което закона допуска, и е купило тези задължения за 38 млн. лв. Към тях трябва да се прибавят и 29 млн. лв. платени за „Авионамс“. „Парите са влезли в масата на несъстоятелността на синдиците към КТБ и те не могат да излязат оттам за нищо друго освен да удовлетворят кредиторите“, изтъкна Караниколов. Той уточни, че ДКК е участвала тъй като част от тези вземания като солидарен длъжник освен „Кемира“ е и „Авионамс“. „Ако някой ги беше придобил можеше да се тръгне на изпълнение срещу „Авионамс“ като 100% солидарен длъжник“, посочи той.

По думите му ДКК ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „Дунарит“ които са 100% собственост на „Кемира“. Той поясни че анализът, който е направен показва, че има и допълнителни вземания от „Хедж инвестмънт България“ от частни компании, като тук се включва и цената на „Авионамс“.