|

Ориета Капони, посланик на Венецуела в България: Опозицията изгори живи 23 души и никой не го спомена

Размириците във Венецуела са финансирани от империалистическите сили, заяви Н. Пр. Капони

 

За 20 години намалихме бедността от 80% на 6.8%. Лъжа е, че хората ядат кучета и котки, категорична бе посланичката

Станислав Цанов

- Кадрите, които световните медии показват за Венецуела изглеждат страшни, покъртителни. Хора говорят за глад и мизерия. С какво тази картина се различава от истината?

- Това е картина, която представят големите медии. Това е голяма кампания, финансирана от големите империалистически сили. Чрез нея се цели да внушат необходимост от намеса във вътрешните ни работи и интервенция във Венецуела.

- Военна интервенция?

- Да, такава интервенция, каквато имаше в Ирак, Либия, Сирия. Тя се дължи преди всичко на тяхното желание да обсебят нашите големи петролни запаси. Освен това, ние притежаваме и други природни богатства. Подчертавам, че в периода от април до юли, венецуелската опозиция, която не е демократично настроена, търсеше всякакви начини да саботира правителството на нашия президент Николас Мадуро. В резултат на тези саботажи и протести загубиха живота си около 100 венецуелски граждани.

- Наистина ли е толкова страшно във Венецуела или всичко това е инсценировка? Колко процента е безработицата, защото интервюираните казват, че се налага да ядат кучета и котки?

- Още когато през 1998 г. Уго Чавес спечели изборите и започна своето социалистическо управление, и до днешни дни, чрез ръководството на Николас Мадуро, нашето правителство се опита да намали бедността. През 1998 г. тя беше 80%. Сега сме я намалили на 6,8%. И нашата политика е изключително социално насочена към облагодетелстване на нашия народ и подобряване на неговото материално състояние.

Имайки предвид тези месеци на изключително насилие, на загубени човешки животи, нашият президент Николас Мадуро, позовавайки се на 348-ми член от Конституцията на Венецуела, свика избори за Национално конституционно събрание. Въз основа на тях демократично бяха избрани 545 избраника на народа, които ще участват в това събрание.

- Демократично е и правото на протест. Тези кадри, които виждаме, не ми приличат на демократично организирани протести. Имате ли информация от службите на Венецуела, че те са вдъхновени и финансово подплатени отвън провокации?

- Да, протестите са демократични, когато са мирни. Но те вече не са такива, когато участниците носят оръжие, хвърлят бомби „Молотов“, нарушават целостта на сгради, разрушават ги, разграбват ги, когато също така си слагат маски, за да не можем да разберем кои са. Знам, че нито една държава и най-вече държавите от Европа не биха приели и допуснали подобни „мирни” протести. Виждате палят автобуси, камиони, обществени болници… Но най-тежкото, което се случи е, че те изгориха живи 23-ма души, публично, само защото смятали, че са революционери, защото имат тъмна кожа, защото са бедни, и защото смятат, че те са привърженици на правителството.

- Защо разбираме за тези случаи от вас, а не от масмедиите?

- Това е най-страшното. Има видеоматериали, има присъди, предприели сме всичко в нашата държава, но изглежда, че нито медиите, нито международните организации заговориха за това. Само казват, че има нарушаване на човешките права. Наистина е много страшно това, което се случва в наши дни във Венецуела.

Добре е да се знае, че веднага след изборите на 30 юли, на 31 юли 2017 г. Доналд Тръмп незабавно започна санкции срещу индивидуални личности от цялата страна. Но, той се прикрива като казва, че санкциите са срещу определени личности. Това е голяма икономическа блокада на цялата държава, защото възпрепятства вноса на храни, на лекарства и по този начин той иска да унищожи нашия народ.

- Колко сериозно се приемат думите на Тръмп за възможна война? Предизборната му риторика беше изключително антивоенна. В момента, в който стъпи на власт, употреби думата война и Венецуела в едно и също изречение.

- Най-страшното, което каза президентът Тръмп и след него започнаха да го повтарят и от Латинска Америка, дори и от Европа е, че не признават Националното конституционно събрание. И всъщност, те отричат да признаят правото на венецуелския народ да организира такова събрание, което е заложено в Конституцията на нашата държава. То е избрано от повече от 8 млн. венецуелци. От 18 млн. участници, 8 гласуваха ЗА. Около 41% от гласуващите подкрепиха това Национално събрание. Въпреки големите затруднения, които бяха създадени за гласоподавателите.

Най-страшното е, че страни като САЩ смятат, че могат да се намесват в нашите вътрешни работи, това са наши проблеми, ние трябва да си ги разрешаваме. На 25 август Тръмп предприе поредните финансови санкции, които са насочени към нашата банкова система и също така, най-вече към нашата петролна компания. На 11 август той заяви, че ще бъдат предприети мерки и не се изключва и военна намеса във Венецуела.

- Тласка ли това Венецуела към по-близки връзки с държави като Китай, Русия и държави от Изтока?

- Имаме много добри отношения и контакти с Русия, Китай, Индия, Иран. И затова нашето правителство е решило, че от сега нататък продажбата на петрол ще бъде увеличена и преди всичко към Китай и към Индия. Но транзакциите няма да бъдат осъществявани в долари, а в националните валути на тези държави.

- Може ли да се разбира като контрасанкции на Венецуела към САЩ и по този начин се прави опит да се делегитимизира долара като световна валута?

- Това са мерки, които взимаме срещу агресията. Защото тяхното не е санкция, а агресия. Ние се насочваме към т.нар. диверсифициране на икономиката. Ние бяхме основен доставчик на петрол и за САЩ, но вече се насочваме към износ за Китай и Индия…

- Видяхме апокалиптични кадри от недостиг на храна в супермаркетите, талонна система, дълги опашки, има ли такъв проблем реално в държавата ви?

- Не можем да отречем, че това съществува, тъй като ние от 4 години сме в икономическа блокада и икономическа война. Но бъдете сигурни, че във Венецуела хората не умират от глад. Много фалшиви новини се разпространяват. Преди известно време видяхме видеоматериали от празни щандове в магазините на Венецуела, обаче това не беше снимано у нас, а в Тексас след урагана. Уверявам ви, че в резултат на цялата тази ситуация, ние наблюдаваме едно световно движение в защита на Венецуела.

- Какъв е шансът за мир във Венецуела?

- Надяваме се да постигнем мир. От 30 юли до сега във Венецуела има мир, няма трагични събития. Опозицията обаче не иска да седне около масата за диалог.

 

Интервю с Н. Пр. Ориета Капони – посланик на Боливарска република Венецуела в България в предаването „Неделник“, излъчено по АЛФА ТВ на 17 септември 2017 г.