|

Светлозар Лазаров: АТАКА е за коректни и взаимноизгодни отношения с Русия!

Парите от откупите при отвличания са отишли за силикон и кокаин, коментира националният координатор на АТАКА в студиото на Канал 3

АТАКА е най-българската партия, смята бившият главен секретар на МВР 

 

Радвал съм се като малко дете на повишението на заплатите на учителите, с оглед на възпитанието, което ще допринесе за намаляването на престъпността

 

В доклада за сигурността за външно-политическата опасност Русия е посочена на четвърто място, не видях обаче нито един аргумент за това

 

БСП се правят на русофили, а техен министър преди време обясняваше как Русия ни шпионирала със самолети, а друг отиде в Украйна и застана открито на позиция срещу Москва

 

Тъй като сме членове, ние трябва да бъдем мост между ЕС и Русия 

 

 

Любо Огнянов

- Г-н Лазаров, в кариерата ви сте бил полицай № 1 – бивш главен секретар на МВР. Няма как да не ви попитам по повод сагата с отвличането на Адриан Златков, дали смятате, че мозъкът на „Наглите“ може да дирижира новото отвличане?

- Твърде оскъдна информация има в средствата за масово осведомяване. Аз в случая разполагам с информация от публично изнесените данни. МВР предприе една много правилна тактика да ограничи максимално изтичането на информация. Така, че е трудно да се говори в настоящия момент. Появиха се „експерти“, които започнаха да правят едни сложни анализи, хипотези и версии. На мен ми е чудно откъде имат тази информация, при положение, че в конкретния случай беше целево разпоредено да не се изнася информация от страна на МВР. Действително нито една хипотеза не може да бъде игнорирана, докато няма потвърдена друга.

- Опасявате ли се, че бизнесът с отвличания може да се възроди?

- Времето ще покаже. Надявам се служителите от МВР действително да положат максимални усилия и да разкрият това тежко престъпление.

- Къде са отишли парите, които се натрупаха от отвличания, близо 2,6 милиона евро и защо не са открити до момента?

- Ще ви звучи грубо, но моят поглед е че голяма част от тях са инвестирани в нощните заведения в София, в силикон и в кокаин.

- Изхарчени са.

- И хубави автомобили. Това е истината, за съжаление, това е манталитетът. Сигурно има такива, които са заделени за дела, адвокати или с оглед някаква инвестиция, но по-голямата част, повярвайте ми, отдавна са заминали.

- Румен Радев доста критично се отнесе към правителството и към сектора за сигурност, като каза, че битовата престъпност е бич и не се виждат реални резултати от борбата с нея. Спомням си много ясно, че като бяхте главен секретар разпоредихте пращането на жандармерията по малките населени места.

- И за това ме охулиха, а после всички започнаха да го правят. Тази история с битовата престъпност не е само на МВР. МВР е видимата страна, но тук имаме много предпоставки, като се започне от образованието, възпитанието, средата на общуване. МВР е крайният инструмент за решаването на тези казуси. Много голяма част от битовите престъпления се разкриват и извършителите получават своето, т.е. заслуженото ефективни присъди.

- Традиционното определение за битова престъпност е кражбата.

- Има и убийства, които също са битови инциденти, завършват с отнемане на човешки живот. Знаете ли, че те стигат разкриваемост до 90%, и какво от това? Значи, разкрито, доказано, ефективни присъди. Къде е проблемът на МВР в случая? Перфектни данни, перфектни резултати, но ни е болно ни е обществото. Радвал съм се като малко дете на повишението на заплатите на учителите, с оглед една инвестиция за възпитание, което ще допринесе за намаляването на престъпността.

- Как оценявате желанието на БСП да даде възможност президентът да назначава председателя на новото антикорупционно звено и неговото, разбира се, съгласие да го прави?

- Не знам БСП дали си дават сметка, че буквално ще минират техния проект. От гледна точка на визията им за антикорупционен закон с оглед даването му на разследващи функции е страшна бъркотия. Имам опит като служител на ДАНС, когато се преместихме в отделна агенция. Тогава бяха дадени само полицейски правомощия на агенцията, въобще не говорим за разследващи функции и си спомням това какъв оттенък даде, бил съм ръководител на средно ниво, началник сектор, впоследствие началник отдел. Като главен секретар ми се наложи да участвам в преместването на ГДБОП от МВР в ДАНС. Така, че за тези неща няма да ни стигнат часове да говорим. Давам един конкретен пример. Само преди няколко месеца се извършиха промени в НПК и се дадоха повече възможности на специализираната прокуратура за разследване, съответно специализираният съд, вече като един орган в съдебната система, един арбитър в процеса, от гледна точка на корупцията. Там вече имаме ясно изразена визия за разследване на корупция по висшите етажи на властта, тероризъм и организирана престъпност. Няма да е нещо ново, ако кажа, че много често корупцията и организираната престъпност са като скачени съдове. Тук също ще е необходимо много време да говорим, а също има доста практики в световния анализ, че голяма част от терористичните клетки ползват инфраструктурата на организираната престъпност. Така, че ние трябва да дадем време на специализираната прокуратура и специализирания съд, които, забележете, имат много добри оценки от мониторинга на европейските институции, да видим какво ще свършат те. Какво правиш в момента? Разследваща служба ли е? Оперативно-издирвателна служба ли е? Служба, която ще работи по административния кодекс ли? Откъде ще дойдат тези следователи? Това са престъпления от практическа и правна сложност, те се разследват от следователи, ясно е разписано как взаимодействат следствие, прокуратура и въобще какъв е механизмът на взаимодействие – дознатели ли ще назначим там, имат ли компетенцията? Нови служители ли ще назначим, кой ще ги обучи, как ще се развият? За това ще минат години с неясна цел и неясна визия.

Иначе, за оперативно-издирвателна дейност смятам, че ще е един добър резултат. Няма да влизам в детайли.

Но, ако трябва да се върнем на това, което ме питахте, на мен ми допада механизмът за назначенията в изпълнителната и съдебната власт. Тоест, предлага правителство, назначава президентът с Указ или предлага Висшият съдебен съвет, назначава президентът с Указ, говорим за главен секретар, председател на ДАНС. Но много притеснителни данни излязоха тези дни за някакви пазарлъци между Президентство, БСП като партия, намесиха Висш съдебен съвет. Не искам да казвам, че е така, дори не искам и да допускам, че е така, но трябва да се пази Президентската институция.

- В доклада за сигурността за външно-политическата опасност Русия е посочена на четвърто място. Тъй като АТАКА е с малко по-различна позиция, когато стане въпрос за Русия, вие как оценявате този доклад или поне това, което излезе, тъй като той все още не е минал през комисиите?

- Първо, ако трябва да сме коректни, АТАКА е най-българската партия, която е преди всичко за налагане и защита на българския интерес. Ние сме абсолютно за коректни, прагматични и взаимноизгодни отношения с Русия, това не е тайна. Аз самият, така като четох доклада и за действията на Русия, които са описани за региона и за Европа, лично за мен остана загадка какво точно се има предвид. Не видях аргументи, не знам какво са имали предвид колегите, но честно да ви кажа, това по-скоро ми прилича на цитат от събиране на НАТО. Защото не видях конкретни действия срещу България.

- По-скоро на някои от страните на НАТО, защото и там има вече нюанси в НАТО.

- Да, в НАТО има два нюанса, единият е за укрепване на отбранителните способности на НАТО, другият е за политически диалог с Русия, това не е тайна.

Ние от АТАКА, и аз като българин, сме за укрепване чрез политически диалог с Русия. Друго обаче ми направи впечатление. Изненадах се пак от опозицията, от БСП. Излязоха с едни обръщения, започнаха да го политизират този казус, а аз си спомням, че преди няколко години министър от БСП обясняваха как Русия ни шпионирала със самолети и т.н., министър от БСП отиде в Украйна и застана открито на позиция срещу Русия.

- Кристиян Вигенин.

- Да, в момента се изкарват русофили. Много трябва да се внимава тук, нищо не е нито само черно, нито само бяло. Ние сме членове на ЕС и на НАТО, вкара ни правителство на БСП в ЕС и президент, избран от БСП в НАТО. Добре, нашето място по принцип е в Европа и ние така или иначе сме членове, но трябва да бъдем моста, който ще работи за намиране на допирните точки между България и Русия, между Европейския съюз и Русия. На фона на терористичните актове, на облятата в кръв Европа, ние да говорим за такива заплахи, някак си не стои добре.

От АТАКА сме за диалог за взаимноизгодно сътрудничество с Русия в интерес преди всичко на България.

- Предстои сватбата на вашия лидер, мина и тази на депутата от АТАКА Николай Александров. Каква е тази вълна със сватбите в АТАКА?

- Това са хубави неща, сватби и деца трябва да се раждат, това е бъдещето.

Цялото интервю със Светлозар Лазаров в предаването „Офанзива“ може да гледате в сайта на Канал 3 от 16 септември. Линк към предаването http://kanal3.bg/broadcast_video/8339-%20Ofanziva%20%253A-Gostuva-bivshiyat-glavsek-na-MVR-Svetlozar-Lazarov