|

В САЩ броят на християните, които се определят като бели американци за половин век е паднал почти двойно

Михаил Тюренков

Едва 43% от американските християни се определят като бели

 

Вече по-малко от 50 на 100 от гражданите на САЩ са бели християни. Този стресиращ за бяла Америка факт бе съобщен от новинарската агенцията Асошиейтед прес, която се позовава на  изследвания на Обществения институт за изучаване на религията (PRRI). Уж толкова популярните в цял свят пари и досега ги краси надписът „In God We Trust” (В Бога, който вярваме), а мелодиите и  ритмите на спиричуълс продължават да трогват сърцата на мнозина, независимо от цвета на кожата им. Но антихристиянската тенденция е налице.

Според изследванията на Обществения институт за изучаване на религиите, рязко е намалял процентът на белите американци, които изповядват християнство. Така например, ако през 1976 г. 81% от американците са се определяли като бели и са се причислявали към християните, то днес, 40 години по-късно, като такива се определят едва 43%. Нещо повече, само през последните 10 години хората, определящи се като бели протестанти-евангелисти – бели протестанти и бели католици, са намалели с около 5%.

Още в края на 19 век британецът Ръдиард Киплинг, който възпява „Бремето на белия човек”, говори за необходимостта да се търси общ език между различните раси и култури, но само при запазване на християнските традиции на европейските народи. Западът, обаче, не се вслушва в гласа на собствените си консерватори и пое по пътя на мултикултурализма, а по-точно – по пътя на тоталната дехристианизация.

Това е път към собствената му гибел

Авторът на книгата „Смъртта на Запада”, Патрик Бюкенън вижда проблема не  само във САЩ, но и в Стария свят (Европа). „Когато християнството на Запад започна да губи позиции, се случи още едно събитие – западният човек се отказа от продължаване на рода си. Въпросът е крайно важен. И ако Европа в обозримо бъдеще не му намери отговор, европейците ще изчезнат. Доколко е сериозна ситуацията? От двадесет нации с най-ниско ниво на раждаемост, осемнадесет са европейски. НАТО скоро ще трябва да защитава обширния свят на пенсионерите…”

Тези тъжни, но справедливи думи на Бюкенън – американски, християнски консерватор, са глас в пустиня. Подобно на  праведника Лот от Содом такива хора се опитват да спасят западната цивилизация като християнска. Но според мнението на много експерти тя е обречена. Американският режисьор и маестро на културата с консервативни ценности Джек Ханик на свой ред отбелязва: „Броят на християните, особено сред европейските

Сексуалната революция през 60-те в САЩ беше насочена срещу християнството

американци, бързо намалява вероятно поради два фактора. Първият: през 60-те години на миналия век имаше сексуална революция, която беше насочена именно срещу  християнството. Тя имаше напълно различна, противоположна, морална база. Оттогава израснаха няколко поколения. И поколението, което е сега, няма никаква основа, няма традиции, на които да се опре. Затова християнството не им е близко. Вторият проблем е свързан с американската революция. САЩ са били създадени с идеята за свобода на религията, църквите в щатите не са свързани помежду си. Всичко това води до ситуация, при която хората не говорят открито за религиозните си чувства. Като резултат

християнството става много изолирано

губи възможност за свободно самоизразяване. Затова младите хора смятат, че ако те са християни, това ще се подлага на преследване и цензура в социалните мрежи. Това е огромен проблем. Мнозина смятат, че ако говорят открито за традиционните си ценности, ще загубят приятели във „Фейсбук”. Получава се ситуация, в която младежите се питат дали си струва изобщо да бъдеш християнин. И мнозина отговарят отрицателно на този въпрос”.

Младите хора смятат, че ако те са християни, това ще се подлага на преследване и цензура в социалните мрежи

Така че, може ли да се „върне пастата за зъби в тубичката”? Белите американци и европейци може да бъдат върнати  в храмовете, само когато се избавят от плодовете, недъзите, на дехристиянизацията. Първият от които е, колкото и патетично да звучи, смъртта, духовното и физическото отмиране на народите. Това може да стане, но само с чудо, което Господ едва ли ще сътвори без християнската воля на самите бели хора.