|

Американската война в Афганистан: безсмислена и безкрайна

Над 2400 американски военни изгубиха живота си в безсмислената война, която САЩ води в Афганистан вече близо две десетилетия

Има радостни дати, има и трагични, а някои дати ни карат само да се замислим за безсмислеността и безполезността на случилите се тогава събития. Годишнината от влизането на САЩ във война на територията на Афганистан е именно от тези

Преди шестнадесет години американските войски влязоха в Афганистан. Решението за изпращане на армия в тази страна се взе бързо и реакцията на обществото в Америка като цяло беше положителна.

Тогава имаше чувство на неизбежност – Съединените щати бяха преживели най-смъртоносния терористичен акт на своя земя. Беше дошло време да се накажат лошите хора, направили това и радушните домакини, които им бяха предложили подслон.

Всичко стана относително бързо. Оглавяваната от САЩ мисия ликвидира убежището на терористите от „Ал Каида” и свали властта на талибаните. И все пак, скоро след това, на американците им бе напомнена неудобната истина: да се прекрати войната е по-трудно, отколкото да се започне. Горчивият урок е още от времената във Виетнам.

И наистина от момента, в който бяха изпълнени близките цели на Америка в Афганистан, Белият дом с всички сили се мъчеше да обясни защо американските войски още продължават да се сражават и умират в далечната земя. Тази борба за правилно формулиране на стратегията придоби допълнителна актуалност, тъй като въстаниците от „Талибан” се усилваха с всеки изминал ден. По многобройни оценки, сега „Талибан” контролира повече територии, отколкото  когато и да е от влизането на американските войски в страната през 2001 г.

Същевременно „Ал Каида” също се активизира

през последните години в Афганистан. През 2015 г. силите на САЩ също откриха онова, което го  определиха като най-големия в историята учебен лагер на „Ал Каида”. През същата година ИДИЛ официално обявиха за присъствието си в страната. Днес, въпреки месеците американски въздушни удари, включително атаката с печално известната „майка на всички бомби” през април, ИДИЛ държи здраво позициите си в Източен Афганистан.

Америка похарчи стотици милиарди долари в Афганистан. Във войната загинаха 2400 американски войници и повече от 31 000 афганистански мирни жители. И все пак отрезвяващата действителност е, че  въпреки огромните жертви, главните ползи от ранните години на войната на практика са изгубени.

В продължение на много години Вашингтон се опитваше да обуздае търговията с наркотици в Афганистан, която спомага за финансирането на дейността на талибаните. Първоначално нивите с мак се пръскаха с хербициди. Резултатът? През последните години реколтата от опиум постави нови рекорди.

Въпреки присъствието на многочислени армии в страната, терористичните групировки набират все повече сила и влияние

Да погледнем икономиката на Афганистан. Страната е главен получател на помощ от САЩ, през 2014 г. Афганистан получава повече от 7 милиарда долара и повече от 4 милиарда долара са планирани за 2017 г. И въпреки това темповете на ръст на БВП на страната падат от 14% през 2012 г. до 1,5% през 2015 г.

Всичко това обяснява защо конфликтът в Афганистан се превърна от неизбежна война в невидима, безкрайна война.

И на практика, през последните години много американци, очевидно, са забравили изцяло за тази война. Миналата година тя едва се споменаваше в предизборната президентска кампания.

По всяка вероятност, американците искат да излязат от безполезната дълга война, която много плаши, разстройва и обърква. Освен това повечето американци нямат пряка или лична връзка с войната, в която на практика се сражава авангард от смели доброволци.

Тръмп очерта пред американските войници стратегията – с ясно формулирани цели, ориентирани към борбата с тероризма, които включват „унищожаване на ИДИЛ, разбиване на „Ал Каида”… и  прекратяване на масови терористични атаки срещу Америка”. За пръв път от много години американски главнокомандващ издигна нова стратегия за успех в Афганистан.

За съжаление, стратегията не е ясна.

Въпреки опитите на САЩ да унищожат опиумните полета, реколтата от мак през последните години бележи нови рекорди

В действителност, ако Съединените щати искат да ликвидират тероризма в Афганистан и да осигурят по-обща стабилност, ще се наложи изграждането на икономическа и дипломатическа стратегия. Също така ще има нужда от подкрепата на Индия, Пакистан и Иран. А това е много, много трудно за САЩ.

По тази причина не може да се очаква подобряване на ситуацията в Афганистан. По всяка вероятност, на Съединените щати ще им се наложи и занапред да участват  в безкрайната, изтощителна и безполезна война.