|

Археолози разкриха римски военен лагер в Кабиле

Т. нар. трибунориум е сградата, в която е било разположено командването на римския военен лагер през трети век. Това е първата изцяло проучена сграда за последните 20 години на територията на резервата

Археолозите от историческия музей в Ямбол приключват разкопките в античния град Кабиле с изцяло проучен и изключително впечатляващ обект от римския период на селището. Това е т. нар. трибунориум – сградата, в която е било разположено командването на римския военен лагер през трети век.

Проучванията в източната част на националния археологически резерват започнаха през миналата година след сканиране на терена с георадари. Това е първата изцяло проучена сграда за последните 20 години на територията на резервата.

Над 300 сребърни и бронзови монети и останки от керамични съдове от различни периоди са открити по време на разкопките, но за специалистите най-голям интерес представляват мащабите на сградата и информацията за бита и ежедневието в сърцето на военния лагер.

„Всички помещения са организирани около вътрешния двор. Сградата е била основно ориентирана на изток към главния вход. Между казармите и трибунориума е имало водопроводи, улици и подходи”, разкрива директорът на ямболския музей Стефан Бакърджиев.

Предстои консервация на обекта, подготвя се и проект за експониране на сградата. След изграждането на АМ „Тракия”, която е само на километър от археологическия резерват, от тук всяка година преминават над 14 хил. туристи.