|

Вицепремиерът на патриотите: Пресичаме външното финансиране на вероизповеданията

Не трябва да се допуска който и да било, не само Турция, чрез религията да упражнява политическо влияние в България, категоричен бе Красимир Каракачанов

Не трябва да се допуска който и да било, не само Турция, чрез религията да упражнява политическо влияние в България, заяви вицепремиерът на патриотите и министър на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на „Здравей, България“ по НОВА.

Предвиждат се строги мерки срещу разпространението на радикален ислям у нас. След срещата на кабинета с шефовете на служби стана ясно, че ще се променят правилата за финансирането на вероизповеданията, ще има и забрана за проповядване от чуждестранни духовници.

„Не е нормално чужди държави да финансират което и да било от вероизповеданията в България. Това трябва да се спре със закон. Трябва да се забрани и чужди граждани да участват в ръководството на вероизповеданията у нас”, коментира патриотът.

По думите му друг проблем е, че хора, завършили частни ислямски университети, в които се проповядва радикален ислям, идват в България и Главното мюфтийство ги назначава за имами, без да се легализират дипломите им.

„През последните години за имами се назначават само хора, завършили в чужбина”, допълни Каракачанов. За да се спре това, трябва да се възстанови образователната система по тези вероизповедания, за да може хората, които стават имами, да са завършили лицензирано от българското просветно министерство учебно заведение.