|

Вицепремиерът на Патриотите със спешни мерки срещу тероризма и радикалния ислям

Да се забрани чужди граждани да ръководят религиозна общност в България 

Вицепремиерът и министър на отбраната от Обединените патриоти Красимир Каракачанов събра в четвъртък министри, зам.-министри и експерти от министерствата на отбраната, финансите, образованието, представители на прокуратурата, ДАНС, ДАР, дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, както и представители на научните среди по темата „Проникване на радикалния ислям в Република България – заплахи и мерки за противодействие“, съобщи ПИК.

„Сега действащите закони за образование са крайно либерални и позволяват проповядването. Това е основният извод от срещата и трябва да се направят сериозни промени“, заяви Каракачанов.

 По думите му спешно трябва да се вземат мерки по отношение на правилата за пребиваване на чужди граждани, които да проповядват в България, както и тяхното финансиране по точките, които касаят Закона за вероизповеданията и Закона за образованието.

„Не трябва да продължава практиката хора, завършили теология в страни, в които се преподава и практикува радикална форма на една или друга религия, да проповядват или преподават у нас. Трябват и мерки в Наказателния кодекс, така че да се дефинират тези радикални форми и да се санкционират по-лесно“, категоричен бе Каракачанов. Той се ангажира в най-кратки срокове тези мерки да бъдат обсъдени и с депутатите, тъй като в момента в парламента се готвят две поправки, касаещи именно тези проблеми.

Според Каракачанов е показателно, че до 2010 г. у нас няма нито едно дело за радикален ислям, а от 2010-а до 2017 г. тези дела са 50. Под формата на курсове се прокарва радикален ислям, който не е съществувал дори по времето на турското робство. Радикалните проповедници у нас са проблемно много, подчерта вицепремиерът.

Трябва да се забрани и чужди граждани да ръководят религиозна общност на територията на България, като това не се отнася само за исляма, посочи още вицепремиерът.