|

Волен Сидеров пред бТВ: Валери е мишена, тъй като е човек на действието!

Вицепремиерът иска да свърши определени неща, а когато ги правиш веднага разбутваш някакви интереси

Който клати лодката, трябва да знае, че може да падне

Исканията на ДПС и БСП за оставки за във връзка в председателството ни и легитимирането на Патриотите

 

Цветанка Ризова

 - Г-н Сидеров, защо предпочетохте Явор Нотев да ви представлява на Консултативен съвет при президента, а вие не присъствахте?

- Той е професионален юрист, а този КСНС беше за един закон, който трябва да се огледа много прецизно. Ние по принцип имаме критичен поглед към така направения антикорупционен закон, мисля, че някои неща трябва да се редактират в него. Той беше движен от Меглена Кунева в предишния парламент, тогава имаше обструкции, знаете не мина.

- А този същият ли е или е друг някакъв?

- Сега има малки поправки, но трябва да се направят още поправки, защото само ще отбележа нещо, без да съм юрист, но като политик с опит и като гражданин ме смути. На агенцията, която се предвижда да създадат, й се възлагат разследващи функции, включително СРС-та, проследяване. Как ще го правят това, с какъв апарат, с какви специалисти? Щели да вземат от ДАНС, а тогава ДАНС какво прави? Тоест, има едно недообмисляне, между другото на обсъждането в парламента главният прокурор изрази същите критики, подчерта същите слаби места и съм абсолютно съгласен с това. Трябва да се прегледа още този закон. Смятам, че това не е тема за Съвет при президента за национална сигурност, защото все пак там по-скоро трябваше да се обсъждат други въпроси като въоръжаването.

- Или как сегашните органи се борят с корупцията. Казахте, че имате забележки, и вие, и главния прокурор, и Лозан Панов също го нарече един поредният екзотичен орган, ние си имаме органи, които ако си вършат работата, би трябвало с корупцията да се справяме някак.

- Смятам, че това е един стремеж да се покаже пред Брюксел, предвид нашето домакинство, че ние приемаме закон, с който показваме, че започваме сериозно да работим по темата. По-скоро е като натиск отвън, така го приемам, като изискване от вън, и съответно отговаряне от страна на ГЕРБ. Сега ГЕРБ, положението им не е много лесно, защото трябва да покажат пред европейските партньори, че се прави нещо в тази посока. Но според мен и нашите колеги в групата на Обединените патриоти трябва да се пипнат някои текстове.

- С този закон ще се създаде още един орган, който може да ни подслушва, проследява, разследва. Тоест, смятате, че това е един закон, един орган, който ще бъде създаден да не се изложим пред чужденците?

- Много неща у нас се правят по тази линия.

- И че няма нужда, на практика, ако трябва да търсим дълбокото съдържание.

- Ако си вършат всички институции работата, действително няма нужда. Освен това смятам, че проблемът с корупцията у нас се преекспонира, нарочили са ни, като че ли обичаме да се самобичуваме, че сме много корумпирани. Всъщност има много по-корумпирани държави, да не давам пример, даже лично с председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, който беше разследван за корупция като премиер на Люксембург.

- То имаше цяла комисия, която отлетя за корупция.

- Той сега е един весел, забавен, шеговит председател на Еврокомисията.

- Ще гласувате този закон само, ако се променят определени текстове?

- Да, и освен това ние не се притесняваме от това, че някой от патриотите ще бъде обект, макар, че при недобро стопанисване на такава агенция, тя би могла да се използва и като инструмент срещу политически неудобни на властта.

По-скоро ние трябва да покажем, че сме стабилни като управление и точно тук, нашата роля на патриотите, е тази, че Европейския съюз ще види, че няма нищо опасно в управлението да участва патриотична формация.

- ДПС иска освен оставката на Валери Симеонов и да се оттеглите от властта. И неколкократно заявиха, че ще подкрепят кабинет на малцинството на ГЕРБ, ако вас ви няма.

- Това е разбираема тактика на ДПС. Както се казва в демокрацията – това е обичайната игра на опозицията. И аз разбирам много добре защо сега започва това изнервяне на ДПС.

- Защо?

- Защото предстои домакинство и защото ДПС непрекъснато повтарят, че националистите не можело да участват в управлението на европейска демокрация и това никъде не било така. Това не е вярно. Само 2-3 примера давам – Словакия беше домакин миналата година, управлението там беше коалиционно, една от партиите беше националистическа или консервативна – Словашката национална партия, тя се води радикална даже. В момента Естония е домакин на Съвета на Евросъюза и там също е коалиция, тройна – центристка, дясноцентристка партия и една партия, която е консервативно-националистическа.

В България догодина ще бъде същото – дясноцентристка партия плюс консервативна или патриотична партия.

Навсякъде в Европа има линия на заблуждение, която идва от либералните кръгове, тъй като ДПС принадлежи към либералния алианс. В момента има сериозен сблъсък между либералното и зелени и леви са там в тази линия, които искат еднополови бракове, отваряне за мигранти и т.н. И отсреща е консервативната линия – тя се защитава с подобни патриотични партии като Обединени патриоти – АТАКА, НФСБ, ВМРО, като Партията на свободата в Австрия, като Националния фронт в Австрия и т.н. В този сблъсък, по средата някъде стоят дясноцентристките партии.

- Как ще отговорите на тези които смятат, че това между и ДПС е игра и дори твърдят, че от квотата на АТАКА ДПС и хора свързани с ДПС прокарват кандидатури в този кабинет?

- Ако това е така, каква е логиката  ДПС да искат да се отстраним от правителството?

- Защото знаят може би, че няма да се оттеглите, няма друг изход Борисов.

- Противоречие е това, което го говоря в момента. Значи, тези хора, които го твърдят, да се спрат на едното от двете – или има игра с ДПС или те искат нашата оставка.

- Вашият отговор какъв е?

- Моят отговор е, че те си знаят позицията, която е логична за тях, те искат при председателството, ако може да няма патриоти в кабинета. Защо? Ами защото това ни легитимира в европейски план и оттам-нататък те вече губят. Те загубиха в България позицията на трета сила в парламента и губят вече перспективата да бъдат винаги балансьор, това е тяхното притеснение и аз го разбирам много добре.

- Обаче те искат вече и конкретно оставката на Симеонов. Вие обаче написахте много прочувствен пост, докато бяхте на сватбено пътешествие, в защита на Симеонов и обещахте да му разкажете за вашите битки. Разказахте ли му?

- Сега тепърва предстои да му разказвам, защото той има по-малко опит в пряката политика. И сега стана мишена на нападки, които нямат никакво основание.

- Мислите ли?

- Да, аз проследих неговото участие в това предаване. Категорично няма заплаха от негова страна и това даже със закъснение беше подето, което пак говори, че е премислено и някой е решил – я, чакай сега, да вземем да използваме това негово участие и да го атакуваме, да се искат оставки. Цялото това искане на оставки от страна на ДПС, сега и БСП е именно в този контекст – домакинството, легитимацията на патриотите, като консервативна партия, подчертавам го това нещо.

- Казвате, заговор срещу това да се легитимират патриотите вече като партия, която не би трябвало да смущава никого в Европа.

- Да, която поддържа една много ясна консервативна линия и това е тенденция в Европа, която расте. Всички партии от този тип имат покачване. И аз слушам едно спекулативно обяснение, е да, ама Вьодерс в Холандия не стана първи. Не стана първи, ама получи невиждано добър резултат. Марин Льо Пен не взе президентския пост, но получи невиждано добър резултат.

- Добре, какво ще кажете на Валери Симеонов като се срещнете?

- Ще му разкажа за различните фази, през които е минавало моето пребиваване в политиката вече 12 години. Даже нося първия брой на в. „Атака“, който стана на 12 години. Само едно заглавие ще ви покажа, Дончо Цончев, писател-класик, казва през 2005 г.:„АТАКА е събитието на годината“. И едно заглавие от януари 2006 г., което със сигурност ще ви развълнува: „Бойко Борисов: Сидеров ще ги отвее всички“.

От кога е бил прозорлив г-н Борисов. Още първата изборната вечер бях нападнат от журналисти по един некоректен начин, когато си в политиката, ти трябва да си наясно, че ставаш мишена. Да, но все пак очакваш коректност и обективност. Много пъти това го нямаше. Но за всичко това може дълги вечери да седнем с Валери и да му ги разказвам, просто една Шехерезада ще се получи, което смятам ще му е полезно, тъй като неговата работа е много отговорна. Той е мишена и не случайно е мишена, тъй като е човек на действието, тъй като той иска да свърши определени неща. Когато вършиш нещо, веднага разбутваш някакви интереси.

- Вашата коалиция твърдо стои зад него и не става дума за неговата оставка.

- Категорично, Валери също си върши работата, а пък в момента имаме едно правителство, в което премиерът направи някои неща, които досега не се бяха случвали.

- Например?

- Балкански балансьор, това не е ставало от 1912 г., когато се прави четворния съюз срещу Турция. От тогава нямаме такава дипломация, това се случи за първи път. И други дипломатически успехи, които говорят, че в момента в България не трябва да се разбутват нещата, всеки, който клати лодката трябва да знае, че може да се обърне и да се удави.

*Интервюто е със съкращения от предаването „Лице в лице“ по бТВ, излъчено на 17 октомври 2017 г.