|

ГЕРБ и патриотите пресичат фалшивите болнични

Броят на болничните листа за последните 5-7 години е нараснал с 60%

По-строги мерки срещу фалшивите болнични ще предприеме здравното министерство. Това стана ясно във вторник по време на правителственото заседание. „Набелязани са мерки и срокове за урегулиране на проблема”, обяви здравният министър проф. Николай Петров. По думите му ще има промяна в някой нормативни документи, така че да се потърси по-сериозна отговорност от тези, които го вършат – възможно по-висок контрол и над лекарите, и над работодателите.

„Правим последен опит да направим специализирана лекарска комисия за проверка на болничните листове”, каза премиерът Бойко Борисов във вторник. По думите му става въпрос за милиарди, които изтичат под една или друга форма от тази система, а болниците имат над 500 млн. дългове. Затова след Министерски съвет той проведе още едно заседание със здравния, финансовия и вътрешния министър.

Контролът на болничните ще се извършва от служителите на Регионалните здравни инспекции и Националната експертна лекарска комисия, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването. Той съобщи, че статистически анализ е показал драстичен финансов ръст на болничните, които се издават. „Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е необходимо наредбите, ще бъдат извършени множество проверки”, посочи проф. Петров.

„В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря”, заяви Борисов. „Ангажирали сме всички сили на полицията, за да се опитаме да не пострадат реално тези хора, които са болни заради тези, които мамят”, допълни министър -председателят.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов пък разкри, че е извършен анализ във връзка с временната нетрудоспособност. При него е констатирано, че броят на болничните листа за последните 5-7 години е нараснал с 60%. Т.е. ако преди 6 години те са били 1.9 млн. за цялата страна, то сега те са над 3 млн.