|

Каракачанов: Нови изтребители ще има

Ремонтът на българските МиГ-29 ще бъде извършен РСК „МиГ”, посочи военният министър

Не е добър вариант да се търси нещо старо, коментира министърът на отбраната

Нови изтребители ще има, защото според мен всеки вариант да се търси нещо старо не е добър, заяви пред NOVA вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Аз съм за това, ако купуваме, да купуваме нова техника. Стари самолети имаме и в много от случаите те са по-добри от тези, които ни предлагат на старо”, подчерта Каракачанов.

Ние с много по-малко пари, с цената на един нов самолет, можем да ремонтираме цялата или почти цялата си авиация, смята той.

„В Министерството на отбраната години наред са правили изключителни безобразия при закупуването на техника. Закупувала се е техника, за да могат да се прибират комисионни, а не да се обслужват интересите и способностите на армията. Заради това, че няма съд и няма затвор, ще си спестя да говоря с имена, за да не ме съдят мен”, каза още Каракачанов.

Тъй като практиката досега винаги е била ремонтните работи в Министерството на отбраната да се извършват през фирми-посредници, той заяви, че ремонтът на 15-те МиГ-29 ще бъде извършен с пряко договаряне между министерството и РСК „МиГ”. Поради тази причина преди 3 месеца Каракачанов покани в София генералния директор на РСК „МиГ”. „Направили сме меморандум, няма да има посредници. Няма да допусна да има далавера”, добави той.

Според него е „грехота към хората” да не се използва техниката, която може до 2029-2030 година да бъде използвана.

Със сравнително малко пари може да бъдат ремонтирани и МиГ-29, и Су-25 и L-39, убеден е Каракачанов.