|

Министърът на ОП: Основната наша грижа е животът на летците

Каракачанов посочи, че вече шест месеца полага усилия да разреши проблемите във ВВС, ВМС и Сухопътните войски

Армията не е детска градина, бунт няма, категоричен е министърът

Основна грижа на ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия са начинът на живот на военнослужещите, заплащането и условията на труд и качеството на техниката да бъдат на ниво, за да може въоръжените сили да изпълняват конституционните си задължения. Това каза военният министър на патриотите Красимир Каракачанов пред журналисти на извънреден брифинг във вторник по повод на тренировъчните полети в авиобаза Граф Игнатиево.

„Да, проблеми в авиацията има и вие много добре знаете, какво е нашето становище. Паралелно ще предприемем ремонт и модернизация на съществуващите самолети и успоредно с това – закупуването на нов изтребител”, заяви министърът на отбраната.

Той разясни, че на срещата с командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов и командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков е бил поставен въпросът за доставените двигатели за самолети МиГ-29 по договора на МО с „Авиостарт“ ООД, сключен през ноември 2016 г.

„Искаме да се спази подписаният договор точно, защото основната наша грижа е животът на летците. Не можем да рискуваме да приемем двигатели, без да е изпълнено всичко по договора и след това да се случи нещо непоправимо. Човекът е най-голямата ценност в армията”, категоричен беше министър Каракачанов.

Патриотът посочи, че през шестте месеца от управлението на правителството полага усилия да разреши проблемите в армията по отношение на трите вида въоръжени сили – ВВС, ВМС и Сухопътните войски.

„Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина и никой, било в авиацията и в другите видове въоръжени сили, не си е помислил за подобни действия”, категоричен бе вицепремиерът.

Той отбеляза, че този повод ще се използва за политически спекулации, но това, което ръководството на Министерството на отбраната ще продължава да прави, е гарантиране на летателната годност на самолетите, като човешкият живот е преди всичко.

Командирът на 3-а авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов заяви, че той и колегите му категорично се дистанцират от думи като „бунт“.