|

Министър Караниколов: Възстановяват договорите на „Емко” в пълен размер

Продукцията на „ВМЗ“ Сопот също ще бъде изкупена от „Кинтекс”, посочи икономическият министър

Започва работа за възстановяване на договорите на „Емко” с „Кинтекс“ в пълен размер. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг в Министерски съвет във вторник, след среща между премиера, икономическия министър и представители на оръжейната фирма.

Министърът на икономиката посочи, че продукцията на „ВМЗ“ Сопот също ще бъде изкупена от „Кинтекс”. „Съвсем скоро „ВМЗ“ ще получат допълнителни договори,  надявам се и за „Емко” да е така“, допълни той.  Министърът на икономиката изтъкна, че освен работниците на „Емко”, и „Кинтекс” ще спечели от възстановените договори.

Припомняме, че междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките взе единодушно решение за възстановяване на спрения лиценз за внос и износ на продукция на „Емко“ на 6 октомври. Министър Краниколов посочи, че в доклада от полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към безопасността на населението и работниците в дружеството. „Остават и предписания, които дружеството трябва и съм сигурен, че ще изпълнят. Те ме увериха в разговор, че работят за отстраняване на тези нередности, но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, заяви Караниколов. По искане на предприятията от военно-промишления комплекс ще бъде създаден Съвет към Министерство на икономиката за подобряване на нормативната база и подпомагането му. В отговор на журналистически въпрос, той уточни, че на Дунарит не са отнемани лицензи и предприятието работи нормално.

По повод обвиненията от страна на опозицията Караниколов  каза, че не очаква похвала  от тяхна страна относно икономическите резултати, постигнати до момента. Той допълни, че тенденцията е за подобряване на икономическите показатели. По думите му иĸoнoмичecĸият pacтeж нa Бългapия продължава повишението си и пpeз настоящата година, а основните индикатори, които позволяват да се съди за скоростта на икономическа активност през второто тримесечие на 2017 г. са с положителни стойности. Очакванията са за продължаване развитието на икономиката на страната. Министър Каланиколов посочи, че равнището на регистрираната безработица през август 2017 г. e 6.7%, като се отчита намаление, а през второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с близо 10%, спрямо второто тримесечие на 2016 г.