|

Националистите внасят промени в антикорупционния закон преди Второ четене

Моментът да се заяви воля за борба с корупцията, е настъпил, категоричен бе зам.-председателят на НС Явор Нотев

Обединени патриоти ще внесат промени преди Второ четене на проекта за антикорупционен закон. Това стана ясно след изказване на зам.-председателя на парламента Явор Нотев в сряда, когато документът беше приет със 133 гласа „За”.  Представени бяха 2 варианта на новия закон – на Министерския съвет и БСП като зелена светлина получи този на правителството.

Спрямо проекта на управляващите, шефът на бъдещия антикорупционен орган ще се избира от Народното събрание. С документа се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество като в нея ще се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

„Моментът да се заяви воля за борба с корупцията, е настъпил”, категоричен бе депутатът на патриотите Явор Нотев. По думите му рискът от засягане на граждански права е налице и следва да бъде избегнат между Първо и Второ четене.