|

Областната управа в Ямбол и социалното министерство заедно срещу демографската криза

Екипът в Областната управа в Ямбол вече предприема конкретни стъпки за постепенно решаване на демографските проблеми, стана ясно след среща със зам.-социалният министър д-р Султанка Петрова

Общината еднократно да отпуска парична помощ за новородените предлагат от местното ръководство на АТАКА

„Демографската политика е един от основните приоритети, които си постави правителството на Бойко Борисов. Всички отчитахме, че натрупаните проблеми са много важни, но нямахме волята да ги решаваме. Начинът е в по-добрата координация между централната и местната власт“, това заяви зам.министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова на среща в Ямбол за демографските тенденции и проблеми. „Пътят по които вървим е точен“, подчерта г-жа Петрова.

Срещата бе по покана на областния управител Димитър Иванов и е продължение на започнатия диалог в областните комисии по демографските проблеми. Областният управител бе категоричен, че развитието на областта минава през подобряване на демографските показатели. „От това зависят и инвестиции и вътрешно миграционни процеси и качеството на живот“, каза Иванов.

В срещата взеха участие ресорните заместник кметове, социални структури, синдикати, работодатели, НПО.

Участниците в срещата дискутираха проблеми, свързани с начините за подпомагане, трудоустрояване, възможностите за социално предприемачество, повишаването на доходите. Въз основа на всички анализи и предложения ще бъде изработена регионална демографска политика. Идеи и мерки за разрешаване на демографската криза предлага и Областното ръководство на партия АТАКА. В Общинския съвет в Ямбол преди дни беше внесен за обсъждане подготвеният от партията на Сидеров проект на Правилник за реда и условията за отпускане на еднократна общинска финансова помощ за новородени деца в общината.