|

Отпуснаха над 158 млн. лева за магистрала Калотина-София

Строежът на 14.5 км магистрала ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия

Правителството отпуска допълнителни 158 292 784 лв. от държавния бюджет за модернизация на пътя Калотина – Софийски околовръстен път (СОП). Предвижда се проектът да бъде изпълнен със средства по Механизма за свързване на Европа и от държавния бюджет. Планираната обща стойност е 177 милиона лева. Финансовият ресурс по механизма е 47 374 227 лв. Това стана ясно след последното правителствено заседание в сряда.

Републиканският път ГКПП „Калотина“-СОП е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – Ниш – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, което е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия, ще помогне за постигане в голяма степен на завършеност на магистралната мрежа по направлението запад – изток на българска територия, ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят комфортни и безопасни условия за движение.

Участъкът, който предстои да бъде модернизиран, включва строителство на автомагистрала с дължина 14.5 км.