|

Очакват още 350 млн. лв. инвестиции в автомобилния сектор в България

Автомобилната индустрия има важен мултиплициращ ефект за икономиката. Когато говорим за автомобилния сектор вече спокойно можем да кажем, че той минава и през България“. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на национална среща на фирмите от автомобилния бранш.

По време на срещата зам.-министър Борисов посочи, че българската икономика е направила качествен скок по отношение на преструктурирането и на автомобилния сектор за преработващата промишленост. Този скок започна преди 10-15 г. за периода 2004-2016 г. По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани дванадесет проекта с общ размер на инвестициите 655 млн. лева, което е довело до разкриването на 7 130 работни места“, допълни той. И поясни, че само тази година сме дали старт на инвестиции за 70 млн. лв. „Очакват се приток на още 50 млн. лв. инвестиции, които вече са заявени. Освен това, ако са позитивни решенията за избор на инвестиционна дестинация на мениджъри на големи компании решили да инвестират „на зелено“ или да разширят бизнеса си в България се очакват около 350 млн. лв. нови инвестиции“, подчерта Борисов.

В заключение замeстник-министърът подчерта, че Министерството на икономиката ще е отворено за диалог и всякакви предложения с бизнеса и се надява един ден България да заеме своето достойно място на автомобилната карта в Европа.