|

Павел Шопов от АТАКА пред АЛФА ТВ: Целта ни е ДПС да върви към своя санитарен минимум!

Ако не бяхме ние, те щяха да са отишли много напред!

Станислав Цанов

- Г-н Шопов, през изминалите дни отново имаше депесарски огън, квалификации, език на омразата, искания за оставки. За кой път сте в парламента и трябва ли да продължавате да се оправдавате за нещо?

- Ние не се оправдаваме. Имам чувството, че за известно време ДПС ги позабравихме. Свалихме ги от четвъртото място в класирането на парламентарни избори, извадихме ги от властта и всички са доволни, като че ли решихме, че те са си отишли. Те не са си отишли, те са тук, в момента реанимират и се опитват да възвърнат позицията си. Те са тук от XIV век. За мен проблемът е исторически, за мен проблемът е цивилизационен. Догодина ще честваме 140 години от освобождението от турско робство. Само, че най-големият проблем на България в момента продължава да бъде, както и през всичките тези 140 години, последиците от турското робство. Някои от тях са решени със Съединението, с обявяването на независимостта, с големите вълни на преселение на турци от България, със стратегически много големи реформи и промени в институтите на собствеността в България. Но има последици, които все още остават. Аз винаги съм считал, че нашите дядовци и прадядовци не докрай и недобре са си свършили работата, така както са сторили в съседни страни, включително и Турция. И по тази причина в момента има едно раково образование, наречено партия, а то не е партия, то е пета колона, то е рупор за чужди интереси, което продължава да мърсува на снагата на България. И явно в момента от 2-3 седмици започна да напомня пак, че ги има.

- ДПС не дават ясни аргументи, а искат просто оставки. Карадайъ каза „Ако Валери Симеонов не подаде оставка, да подава цялото правителство. Народът възложил отговорността за управлението на страната на ГЕРБ, но не ви им е възложил и включването на националисти във властта”.

- Аз да им напомня ръста на брутния вътрешен продукт, който от 2008 г. не е бил толкова висок – 4% – четвърти сме в Европейския съюз по ръст на БВП, за мен това е комплексен показател. Няма друг показател, който толкова точно да показва състоянието на една държава. Но това, което чухме са приказки. Но сега се обективират много по-интензивно. От две седмици е започнала канонада, истинска артилерийска подготовка на този и апапите му, казано на майчин език, които непрекъснато са на трибуната, те не говорят за друго, освен няколко изтъркани стари фрази, от които най-крилатата им, най-любимата им е „езикът на омразата”. Виждате един смешен плач, защото патриотите управляват.

- Смятате ли, че българинът им кратка историческа памет и е нужно да му се припомнят някои факти?

- Така е с всички народи. Тогава, когато няма кой да припомня нещата, поколенията са склонни към забвение. А времената, в които аз съм расъл, все още бяха живи хората, които дори и техните родители имаха живи спомени от онова, което се е случвало. Пред мен имаше три портрета срещу детското ми легло. Сега пред леглата на децата има герои от комикси, от книжки, приказки, ешкън герои. Някога срещу мен бяха сложени Ботев, Раковски, в средата и Левски. Това време е вече отминало и споменът започва да избледнява. Затова някои народи поддържат паметта си жива, имат опорни точки на базата, на които паметта е жива и това е нишката на историята. И аз ги говоря тези неща, защото никой не трябва да си въобразява, че днес може да е така или иначе, ако не отчетем как е било 100 години назад и във вековете.

- Накъде отива ДПС?

- ДПС, ако не беше АТАКА, щеше да е отишло много напред и да е осъществило до голяма част целите и задачите си, османските мечти, сънища. В един частен разговор преди години, няма да споменавам имена, но от най-високо ниво на ДПС, ме спряха до една колона в кулоарите  на парламента с ругателства. Че АТАКА е причината за нещастието и проблемите на българския народ. Защо? Защото, ако не била АТАКА в България щяло да се стигне до Охридските споразумения. Което щяло да направи България друга държава, тук щели да се изсипят едни мощни турски инвестиции, които да ни превърнат в земен рай. Давате ли си сметка за какво е ставало дума? Ние се борим за високи доходи, за растеж на икономиката, в някои неща успяваме, в други не, но винаги съм считал, че ние имаме една основна, най-главна мисия – да спираме ДПС, да ги сваляме на все по-ниска кота. Вариантите са два: неговото пълно изчезване, ако бяхме правова и конституционна държава, това трябваше да се случи със съответния акт на Конституционния съд. И сега не е късно, ако има политическа воля това може да стане, или в най-лошия случай, малко по малко ДПС да върви към своя санитарен минимум. А санитарният минимум е този процент от тяхното така да се каже население, електорат, който е най-твърдият електорат, с колкото започнаха във Великото народно събрание, те бяха 16 или 18 – 4-5%. Това е, защото другото е притурено, то е от обръчите от фирми, това е от могъщата икономическа власт, която натрупаха. Това е от купените гласове, от турчеещите се цигани.