|

Парламентът определи Русия като заплаха за България

Десислав Чуколов заяви, че докладът е пренаписан от опорните точки на НАТО

Само АТАКА гласува против скандалния доклад за националната сигурност, изготвен от кабинета „Герджиков”

Парламентът прие годишния доклад за националната сигурност на България за 2016 г. „За“ доклада гласуваха 104 народни представители, „Против“ – 96. Въздържали се нямаше. АТАКА гласува против документа, който определя Русия като заплаха за страната ни.

Като основен риск и заплаха за националната сигурност е изведена заплахата от терористични актове. На страница 11 на доклада се посочва, че „действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват основната цел за единна, свободна и мирна Европа“.

Народният представител от АТАКА Десислав Чуколов заяви, че документът е пренаписан от северноатлантическите опорни точки по оста на противопоставяне между САЩ и НАТО от една страна и Русия от друга. В същото време в доклада не е отразено конкретно прякото вмешателство на Турция във вътрешните работи на България, чрез поставяне на политически субекти и тяхната открита подкрепа. Това по същество е истинската заплаха за националната ни сигурност, а не преписаният европейски доклад. Чуколов още веднъж повтори, че докладът е писан по времето на служебното правителство, назначено пряко от президента Румен Радев.