|

Патриотите спазиха обещанието си: Минималната пенсия вече е 200 лева

През тази година пенсионерите с най-ниски доходи вече се радват на второ увеличение, което Сидеров и Обединение патриоти обеща още в началото на мандата

Над 824 000 български пенсионери вече са с по-високи доходи

Минималната пенсия за стаж и възраст е 200 лева, считано от 1 октомври. Обещанието на Обединени патриоти, което беше основно в коалиционното споразумение с ГЕРБ вече е факт. През тази година пенсионерите с най-ниски доходи вече се радват на второ увеличение. Нещо, което не се е случвало от десетилетия.

Ръстът от близо 11 на сто ще се отрази върху пенсиите на  над 824 хиляди души. Това са около 40 процента от пенсионерите у нас.

Припомняме, че на 1 юли минималната пенсия се вдигна от 161 на 180 лева, а сега вече е 200. От Обединени патриоти обещаха, че ще продължат да работят усърдно за нови увеличения на доходите като се очаква идната година да бъдат индексирани всички пенсии.

От 1 октомври се увеличиха и размерите на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука и наследствените пенсии.

Минималната пенсия за инвалидност поради общо заболяване при намалена работоспособност над 90% стана 230 лева, от 71 до 90% размерът й е 210 лева, а за инвалидност между 50 и 70 на сто вече е 170 лева. При трудова злополука минималните размери също са обвързани с процента загубена работоспособност. За най-високия процент намалена работоспособност минималната пенсия става 250 лева, а за най-ниския процент 200 лева.

Колкото до наследствените пенсии, те се определят като процент от личната пенсия на починалия човек и този процент зависи от броя на наследниците. Минималният размер за всеки от наследниците, считано от 1 октомври, е 150 лева.