|

Проливните дъждове са причина за наводненията в Бургаско

Наводненията отнеха живота на трима души, затвориха пътищата в региона и нанесоха материални щети, които тепърва ще се оценяват

64 пожарникари и над 100 жандармеристи са се включили в спасяването на бедстващите българи

Липса на техническа документация, ерозия и затлачвания на преливниците са основните нарушенията по язовирите. У нас има 2005 язовира с неизправности, стана ясно от отчета на икономическия министър Емил Караниколов пред парламента в четвъртък.

374 акта за административно нарушение са издадени там, където предписанията не са изпълнени. Враца, Бургас, Хасково и Благоевград са областите с най-проблемни язовири.

Над 3 000 язовира са проверени от началото на годината. „Липсват финансови средства в общините за поддръжката на язовирите”, обясни Караниколов и добави, че всички язовири, които при последните дъждове се оказаха проблемни, са с предписания за почистване на храстите.

Два язовира преливат в Камено, но нито един от тях не е причина за жертвите, отчете Караниколов. Язовирите са прелели заради проливните дъждове от последните дни.

Екоминистърът Нено Димов коментира, че НИМХ на БАН е предупредил за обилните валежи. Издадено е и предупреждение за силния вятър. Басейнова дирекция – Бургас е издала предписания за почистване на речните корита. „Най-сериозният проблем е с депото за твърди битови отпадъци в Бургас”, каза още той. То трябвало да се укрепи. В събота Нено Димов отново отива на място в областта, за да се търси решение къде да се депонира боклукът.

Вътрешният министър Валентин Радев обясни, че пет екипа са били изпратени веднага на бедстващите места. В помощ на хората са се включили 64 пожарникари и над 100 жандармеристи. Мобилизирани са сили от други структури. Още в първите часове пострадалите райони са облетени със самолет. Издадени са предписания към общините, където се очакваха валежи. Проверени са и районите със свлачища.

„Няма повече жертви от тези, за които се знаеше. Държавата е подала сигнал в прокуратурата за причината за бедствието в Бургаско“, обяви Радев.

Според него причината са обилните дъждове – около 200 литра на квадратен метър. МВР продължава да помага с всички сили, увери силовият министър.

Припомняме, трима души загинаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 срещу 24 октомври. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

 

Нито един от проблемните язовири не е включен в списъка на потенциално опасните и не може да създаде приливна вълна, успокояват от ведомството (снимката е илюстративна)

Икономическото министерство: 7 язовира са със скъсани стени, не те са проблемът за бедствието

24-часови дежурство дават от ДАМТН

Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди командироването на допълнителни служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в област Бургас и осигуряването на 24-часово дежурство на проблемните язовири. Екипите на държавната агенция обхождат водоемите в региона. В ДАМТН е сформиран и кризисен щаб, който е в координация с щаба при областния управител в Бургас.

Язовир „Трояново”, за който по-рано се появиха информации в медиите е изправен, като и към този момент има свободен обем. Неверни са информациите за скъсана стена или друг проблем, свързан с него.

Общият брой на язовирите, които имат скъсване или нарушения на язовирни стените на територията на област Бургас са седем. Това са каскадни язовири, като четири от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. „Чотората“, който е с обем от 100 000 м3. Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не могат да създадат приливна вълна.

На територията на община Камено преливат язовирите „Чанаджик“ 3 и 4, „Овощна градина“, „Кокичина могила“ и „Санър дере“. Всички те са собственост на местната власт. Важно е да се отбележи, че под тези язовири няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешките жертви.

През нощта преливане е имало и на яз. „Чотората”. Първоначалната информация оттам е, че водата от язовири „Чанаджик“ 3 и 4 се е вляла в яз. „Чотората” около 2 часа през нощта, който е бил с отворен основен изпускател, но приливната вълна е носела почва и растителност, които са го запушили. Това е довело до рязко повишаване на неговото ниво и преливане през язовирната стена, а водата се е оттекла към Русокастренска река. Първоначалната информация е, че към момента изпускателят на яз. „Чотората” функционира нормално и водоемът може да бъде изпускан контролирано, в случай че валежите продължат.

 

Министър Караниколов пред журналисти: Нужна е една структура, която да отговаря за язовирите

Основен проблем е, че Агенцията по метрология може само да контролира, но не и да управлява, а общините имат малко пари за отстраняване на нарушенията

Изразявам съболезнования на близките. Няма нарушение на стените на язовирите. Проблемът е в голямата приливна вълна. Става въпрос за каскада от язовири. В момента екипите от ДАМТН са там на място (Бургаско). Не съм споменал, че собствените са допуснали нарушение. Това трябва да се контрира. В сряда до някои места нямаше достъп. На част от язовирите има видео наблюдение, иззети са записите. Нека колегите от ДАМТН приключат надзора. Ще бъдете информирани за проверката. Ще имате пълна информация. Това коментира в кулоарите на парламента икономическият министър Емил Караниколов.

„По повод поддръжката на язовирите – това са много средства. ДАМТН не е собственик, а констатира нередности или дава предписания. Общините нямат пари за ремонти”, допълни той. Много сериозен анализ трябва за това дали язовирите трябва да имат различни собсвености. Водата е важен ресурс. За мен е правилно първо да се направи категоризация на язовирите. Досега това не е правено”, посочи Караниколов.

По думите му много от язовирите не са със стени, а с едни насипи. Според него ясно трябва да се формулира какво е язовир, и може да се мисли за една структура, която да отговаря за тях.

„Да се помисли за финансов ресурс за язовирите! Основният проблем е финансовия за общините”, заключи министърът от АТАКА.