|

Проф. Станилов за изложбата „Злато и бронз”: Били сме в челото на европейската цивилизация

В тази изложба има много свидетелства, че българските земи по това време са били едни от най-напредналите в културно отношение, посочи депутатът

В Националния археологически музей бе открита изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“. Експозицията е продължение на представената през май 2017 г. експозиция „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“. Тя бе показана в Музея за история на изкуството във Виена. Сред официалните гости бяха народните представители от АТАКА проф. Станислав Станилов и Павел Шопов.

Експозицията е посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. В нея са включени повече от 600 експоната. Интересна подробност е, че във Виена са били показани само 300 артефакти.

„В тази изложба има много свидетелства, че българските земи по това време са били едни от най-напредналите в културно отношение и са имали връзки с много далечни страни – Египет, Шумер и Акад”, заяви преди откриването на изложбата археологът и депутат от АТАКА проф. Станислав Станилов. Той допълни, че също така по онова време сме имали и много контакти и със средиземноморски и африкански култури. „По този начин се е облагородявал и развивал културният живот. Били сме в челото на европейската цивилизация”, категоричен бе атакистът.

Изложбата е вдъхновена от проекта „Златния път на Балканите през бронзовата епоха – Златото от Ада тепе: производство и разпространение“ между Националния археологически институт с музей при БАН и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. Изложбата може да се разгледа в археологическия музей до 28 януари 2018 г.