|

Проф. Станилов пред в. „БАНКЕРЪ“: Патриотите винаги са заплаха за ДПС

Русия била опасна за националната сигурност. Ние търсим пазари, външни връзки, газ и какво ли не, а те приказват за опасности и не казват какви са те, заяви депутатът от АТАКА

Елизабет Дафинова

 

- Проф. Станилов, от ДПС поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради постоянните скандали, дори заговориха за вот на недоверие на правителството. Как ще коментирате?

- Това е една екзотика, не са скандали. Валери Симеонов има такъв екзотичен израз на политическото си лице. А тяхното искане не е заради негово изказване, а просто под техния постоянен прицел са Обединени патриоти. Преди беше АТАКА. Постоянните атаки срещу патриотите са част от същината на ДПС. То има една тясна рамка на поведение, тъй като е етноконфесионална партия и е абсолютно противоконституционна, както и да е решил КС. В тази рамка те имат две бази.

Първата е споменът за „възродителния процес“ и въз основа на нея те непрекъснато настояват да получават привилегии, да имат пенсии, да се вземат някакви решения в тяхна полза и т. н. Това е едно постоянно обвинение, поддържане на чувство за вина у всички българи, за да има основание партията им да съществува.

Второто, за да съществува една такава партия, е, че трябва да има основен фундаментален политически противник. И това са патриотите. Ако не бяхме ние да се занимават с нас, щяха да се занимават само с бизнес, да не казвам с далавери.

- Заплаха ли са националистите, както Ви наричат от ДПС, за стабилността на правителството, а оттам и за страната?

- Заплаха са по смисъла на тяхната партийна, еднопосочна, първосигнална политика. За тях едни националисти винаги са заплаха, защото националистите, патриотите имат няколко фундаментални теоретични бази и те се занимават с българските интереси. Аз видях едно изказване – мисля, че на Карадайъ, а може и да беше на Данчо Цонев. То гласи: ако ние сме истински патриоти, трябва да прегърнем и ДПС, защото те са част от нашето отечество. Да, но има една особеност, която никой не я казва. България не е тяхно отечество. Тяхното отечество е Турция, България е само тяхна родина. Затова една патриотична партия разперва, така да се каже, своя актив в онези места, където има заплаха за нацията. А присъствието на турската диаспора в България представлява една заплаха за нацията по простата причина, че тя винаги е проводник на много голямата, въоръжена до зъби държава, която е наш съсед. И претенциите към България – не към територията, а към България да представлява турска провинция. Това е написано на много места, дори в учебници, както и в тази тяхна теория за неоосманизма „Стратегическа дълбочина“ на Ахмет Давутоглу.

- Все пак не смятате ли, че един вицепремиер трябва да контролира поведението и думите си?

- Валери си има собствена партия НФСБ. И когато каже нещо, той трябва лично да отговаря заедно със съпартийците си. Аз как винаги отговарям, когато стане някакъв инцидент с Волен. Казвам какво мисля, но сега няма да коментирам. Но да ви кажа, смятам, че за много неща Симеонов е прав. Например за изпълненията по морето е абсолютно прав. Аз съм бил на „Слънчев бряг” един път и повече няма да стъпя никога. Това не е курорт, а лудница. Що се отнася до този случай с медиите, много ви моля да погледнете текста, но в контекста. Той казва буквално, че на всеки може да бъде спретнат компромат. Но пострада заради Антон Тодоров, за когото не искам да говоря.

- Как гледате на шуробаджанашките назначения?

- В Народното събрание не може да се обсъжда такова нещо, защото принципно с това трябва да се занимават партиите. Те трябва да си озаптят тези шуробаджанашки кръгове. А това се казва патронимичен начин на управление, с патрон, който в България съществува отпреди Освобождението. Той наследява патронимата, който е бил във феодализма, и го има в цяла Европа. Само че в Европа са го намалили по време на Ренесанса. А при нас през турското робство се е запазил и след това шуробаджанащината си върви. Сега – това има относителна стойност.

Ето, аз съм станал народен представител и имам трима по-близки или по-далечни роднини на държавна служба. Какво означава това? Че трябва да напуснат веднага службата ли? Това първо. Второ, когато се разсъждава за такива неща, трябва да се пита какъв е резултатът.

- Кой според вас трябва да назначава ръководителя на бъдещия антикорупционен орган?

- Тук вероятно ГЕРБ са на най-правилната принципна позиция. България е парламентарна република. Борбата с корупцията е висша сфера на дейност, много важна и крайно актуална. И затова ръководителя трябва да го избира НС. А президентът е един човек, той може да бъде субективен. Парламентът е по-обективен, защото има колективен разум.

- Спорният доклад за националната сигурност все пак беше приет от парламента. Вие нарекохте „натовска глупост” записаното в него, че Русия е заплаха за България.

- АТАКА гласувахме „против”. Русия цялата е обградена от американски и натовски бази, едвам диша и я душат икономически, и била заплаха. Тя за никого не е заплаха. Там има едно изречение, което гласи, че политическо, икономическо и културно влияние на Русия била заплаха за националната сигурност. Това е ужасна глупост. Ние търсим пазари, външни връзки, газ и какво ли не, а те приказват за опасности и не казват в каквo е опасността.

- Как преценявате непрестанните скандали между ГЕРБ и БСП?

- Това е първосигнална политика и тя е предизвикана от БСП. След смяната на ръководството на БСП започна тази елементарна, първосигнална атака. Ненапразно там има едно доста многобройно крило, което казва, че БСП трябва да поеме управлението заедно с ГЕРБ. Аз не съм сигурен, че трябва да е така, защото всяка партия, съгласила се на такова управление, се обезличава. Но те сочат за пример германците и твърдят, че Брюксел настоява за това. Сигурен съм обаче, че ако БСП иска да бъде истинска опозиция, трябва да се занимават със сериозните неща, а не да се замерят с мръсни гащи.

- Не се ли страхувате, че след управлението с ГЕРБ и патриотите ще се обезличат? Видяхте какво стана с Реформаторите.

- Не се страхувам от обезличаване. Нашите избиратели, поне 90% от тези, които твърдо гласуват за АТАКА, знаят за какво става дума. А тези, които ни критикуват, обикновено са гласували за БСП и се сърдят, че не са спечелили изборите и да управляват с Обединени патриоти.