|

Путин в Сочи: Вместо прогрес и демокрация, САЩ дава свобода на екстремизма

Ние осъждаме ядрените опити, но този проблем трябва да се решава по пътя на диалога, а да не се пада до простащини, коментира ситуацията със Северна Корея Путин

Най-голямата ни грешка е, че много се доверихме на Запада, а неговата, че възприе това като слабост, посочи руският президент

В речта си пред международния дискусионен клуб „Валдай” руският президент Владимир Путин припомни всичко на Запада: признаването на независимо Косово, но непризнаването на Крим и осъждане на референдума в Каталуния, срива на ядреното разоръжаване от страна на САЩ, неудачните опити на Вашингтон да преформатират Близкия Изток по свой модел, провала им в  Афганистан, новия пакет американски санкции срещу Русия, кризата в Украйна.  Всички тези аргументи Путин ги излага в такава стилистика все едно, че чете обвинителна присъда.

В началото на изказването си преди броени дни в Сочи президентът на Русия съобщи, че сигурност в света има все по-малко:

„Вместо прокарване на прогрес и демокрация, дава се свобода на радикални елементи, екстремистки групировки, отричащи самата цивилизация”, заяви руският лидер. Путин прозрачно намеква за САЩ като за корен на злото в този процес: „Когато някой си прокарва интересите си със сила, на всяка цена, противоречията стават непредсказуеми и опасни, водят до безжалостни конфликти”, казва президентът.

Като пример той посочи опита за експорт на западна демокрация в Близкия Изток и че такава стратегия има алтернатива – „Сирийският опит”.

Най-вече критиките са към САЩ, когато Владимир Путин си спомня за историята на ядрените сделки на Русия с Америка. Той казва, че

Вашингтон не изпълняват задълженията си за унищожаване на оръжията за масово поразяване,

в частност на ядреното оръжие. Руският президент си спомни как през 90-те години на миналия век повече от 100 американски специалисти са получили право да посещават ядрените обекти на Русия без предупреждение. „И като прецениха нашите въоръжени сили, те, очевидно, решиха, че може да игнорират нашите интереси. Ние тогава получихме  подкрепа на сепаратизма на Кавказ, нахлуване в Ирак, отделяне на Косово”, изброи Владимир Путин руските претенции към САЩ.

Коментирайки ситуацията на Корейския полуостров, той отново хвърли камък в американската градина, като каза, че не трябва да се стига до просташки взаимоотношения: „Ние осъждаме ядрените опити, ние изпълняваме  всички решения на Съвета за сигурност. Но този проблем трябва да се решава по пътя на диалога, да не се пада (стига) до простащини и ругатни, не може  да се натиква Северна Корея в ъгъла. Корея е суверенна държава”.

Следващите въпроси и изказвания на руски и международни експерти само наливаха масло в огъня. Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай в прав текст обвини американците в разпалването на религиозния екстремизъм срещу СССР и за провала на операцията им в Афганистан. Карзай призова на помощ Русия.

Научният директор на Нобелевия институт Тоей Асле запита Путин за Украйна и по думите му в Европа смятат, че сега топката относно Минските споразумения е в полето на Русия.  На въпроса, Владимир Путин отвърна така, сякаш се надява този път да бъде чут от Вашингтон, Берлин и Париж. „А според нас, топката е в полето на европейците”, атегоричен бе руският държавен глава. И отново припомни всичко: как Европа и САЩ са подкрепили антиконституционния преврат в Украйна, как са предали Янукович и не са изпълнили споразумението, което са подписали с него. „Нима ние доведохме нещата до такава ситуация? Европа е виновна за това. Сега

украинските власти саботират всяка точка от Минските споразумения

И при това ни казват, че ще свалят антируските санкции само след като се изпълнят Минските споразумения”.

Американска експертка се опита да внесе нотка на оптимизъм в диалога, като си спомни за студената война и каза, че тогава ситуацията е била още по-лоша. „Може би не всичко е изгубено в отношенията между Русия и САЩ”, запита тя. Владимир Путин се съгласи, че по времето на СССР е имало повече противоречия с американците, но е имало и повече уважение: „Аз не мога да си представя по съветско време да се свалят знамена от дипломатическите ведомства. Ние сами сме виновни, че през 90-те години ви пуснахме на нашите ядрени обекти и се оказахме в унизително положение”. На въпрос за грешките на Русия в отношенията й със Запада той отвърна: „Най-голямата грешка на Русия е, че много ви се доверяваме. А вашата грешка е, че възприехте това като слабост. Трябва да се отнасяме един към друг като към равноправни партньори”, обърна се Путин към американските и европейски експерти.

След тричасовия диалог много международни участници определиха позицията на президента като ясна и точна. Според тях във Вашингтон най-накрая трябва да го чуят. Проф. Ричард Саква от Кентския университет, Великобритания, определя международната ситуация като наистина сложна и страшна: „Тук няма място за оптимизъм. Сега проблем номер едно е дестабилизирането на политическата ситуация в отношенията между Запада и Русия.” Експертът нарече изказването на руския президент в Сочи като логично продължение на речта му в Мюнхен през 2007 г.

Превод: Тихомир Тодоров, АЛФА ТВ