|

Светлозар Лазаров, национален координатор на АТАКА: Новината за хванатия у нас командир на ИДИЛ беше заглушена от протестърите

Има пряка връзка между миграционния натиск и тероризма, смята бившият главен секретар на МВР

Станислав Цанов

- Командир на „Ислямска държава“ в Сирия е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата. Сириецът се е установил в България и през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г., той се е присъединил към „Ислямска държава“ в Сирия, като е взел активно участие в бойните действия като фигура с ръководни функции. Изненада ли беше за вас, когато чухте тази новина?

- За съжаление, не беше никаква изненада. Това не е нищо ново. Няма да забравя, че на наша територия бяха арестувани съдружници на братята Куаши, които извършиха терористичния акт срещу редакцията на „Шарли ебдо“. Това е един естествен процес, който има своите причинно-следствени връзки.

- Какво точно имате предвид?

- Когато Сидеров и АТАКА през 2013 г. се бориха да има съоръжение или ограда между България и Турция срещу тях скачаха какви ли не неолиберални международни структури. А ръководството на ДПС беше крайно, че щели сме да си развалим отношенията с Турция. Припомням тези неща, защото има пряка връзка между миграционния натиск и тероризма. Много от тези лица използват миграционния натиск за прикритие на своето придвижване и извършването на своята дейност. Този случай е потвърждение в една друга посока – за пряката връзка между тероризма и организираната престъпност или криминалната престъпност.

- Провали ли се мултикултурният модел в Европа?

- Видно е, че Европа е пълна с лица, които имат двоен опит, извършвали са и са участвали в съответните бойни действия и са потенциална заплаха за мира в Европа, а за съжаление и в България, защото в крайна сметка, ние не сме изолиран остров.

- Сигурен съм, че обществото ни е разделено по случая. От една страна да кажем браво на органите, които са го задържали, но и да попитаме същите тези органи къде са били  2008 г., когато се дава българско гражданство на такива хора?

- Значи, за да вземем такова отношение, ние на първо време трябва да изчакаме в процесуално-следствените действия да се изясни това лице кога се е радикализирало. Защото не е нужно да поставяме знак за равенство, че едва ли не 2008 г. то е било радикализирано.

Органите на реда трябва да са похвалени, защото тази новина беше затъмнена от смешния плач на протестърите, за някакъв техен сподвижник, някакъв измамник, който си направил фалшив профил във Фейсбук и от тяхно име измамвал хората. Ами каквото повикало – такова се обадило.

Аз си спомням и нещо друго, преди години правим операция в Пазарджик, задържаме цигани, които вадиха знамена на „Ислямска държава“, разследва ги прокуратурата за радикален ислям, в същото време, тия същите протестъри обясняваха и питаха – къде са службите? Сега със смешния си плач заглушиха едно събитие, което заслужава поздравления.