|

Спират фалшивите ТЕЛК през 2018 г.

7 пъти са се увеличили разходите за пенсии по болест за последните 6 години, заяви д-р Султанка

Хората с ампутирани крайници, отстранени органи и други сериозни заболявания вече няма да се налага да ходят на преосвидетелстване пред лекарските комисии, за да получават своята пенсия за инвалидност. Тази промяна е само една от залегналите в цялостната концепция на Министерството труда и социалната политика, която засяга експертизата на работоспособността и медицинската експертиза. Голямата реформа в работата на ТЕЛК започва от следващата година. Това каза във Враца зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

По предложение на министерството ще бъдат обсъдени варианти за оптимизиране на системата и въвеждане на класификацията ICF на Световната здравна организация. От 2010 г. до 2016 г. 7 пъти са се увеличили разходите за пенсии по болест, като през 2016 г. изразходваните средства са 1.7 млрд. лв.

„Реформата ще стартира през 2018 г. и ще включва преструктуриране на ТЕЛК, както и промяна в законодателството. Промените ще бъдат в Закона за здравето, касаещ хората с увреждания и в Наредбата за медицинска експертиза”, категорично заяви зам.-министърът на патриотите.