|

Явор Нотев, зам.-председател на НС от АТАКА пред Канал 3: Работим антикорупционният закон да бъде максимално ефективен

Съдебната система се нуждае от реформа

Илиана Беновска

 

- Г-н Нотев, ще подкрепите ли оставката на Делян Добрев, народния представител от ГЕРБ, която съобщи, че я прави, защото се чувствал смъртоносно ранен и прави констатация, че това не се търпи повече?

- Оставка от състава на Народното събрание не се коментира и не се обосновава. Всъщност, всеки народен представител може по своя преценка да се оттегли от парламента.

- Различни структури на ГЕРБ излязоха с позиция, че не искат Делян Добрев да напуска Народното събрание.

- Въпросът е в това, дали при една такава ситуация, която все още не е избистрена и изяснена, би следвало да се сложи точка в политическата кариера на все пак неслучаен човек в редиците на ГЕРБ. Той беше министър, водеща фигура в парламентарната група и аз не мога еднозначно да кажа, че имаме достатъчно информация, която да ни накара да сложим негативен печат.

- Не се ли чувствате длъжни като коалиционни партньори да вземете някакво отношение по въпроса?

- Да, отношение ще вземем и то ще се състои първо в настояването да се изяснят тези сигнали и информация, която придоби характер на много остри разменени удари. В реално време нямаше как да бъде обхваната и проверена. Лично аз не съм ориентиран във верността на всичко, което се каза. Обединените патриоти ще искаме максимално да се изясни картината, която се очертава в тази престрелка, която премина през парламента и медиите, т.е. искаме фактите.

- Да напомним само, че става дума за престрелка по темата – кадрувал ли е Делян Добрев в Хасково, ако да – как, ако не – защо пък е обвинен, че го е правил това.

- Всичко това украсено с многобройни примери кой на кого е роднина, кой на кого е съученик. И оттам-нататък, броят на назначения в централни ведомства, местни регионални структури, просто наистина объркващо, тази голяма информация в такова кратко време.

- Вие, трите партии – АТАКА, ВМРО, Национален фронт за спасение на България, които се обединихте в Обединени патриоти, можете ли наистина да изиграете ролята на обединител, да се тушират тези процеси на безумни, безпредметни, долни скандали в политиката и да се гледа напред в интересите на държавата, а не да се занимаваме с мръсни ризи?

- Видно е за всички граждани на страната, че ние сме се водили именно от тази цел. Ние не сме отстъпили от тази цел.

- Каква ще бъде вашата роля в законодателната дейност и съвсем конкретно да ви попитам по болната тема за антикорупционния закон?

- Законът за борба с корупцията, който премина през много свои наименования, свързани да кажем със закона „Кушлев“, закона „Кунева“, това е историята на нормативната уредба в страната ни, която беше предназначена и която идваше, за да сложи край на това явление – корупцията.

- Имате ли наистина амбициите, политиците да сложите край на корупцията, честно ми кажете?

- Ние не сме една хомогенна маса, уверявам ви. Аз заявявам от свое име, че имам амбицията да направим закона такъв, че да не допуска корупцията да задушава икономиката, да смущава и да пречи на нормалния живот на страната.

- Минаха 30 години, вече трябва да вдигнете политиката на някакво национално равнище, а не ние само да потъваме.

- Категоричен съм, че това става и е хубаво, че става в този коалиционен формат на управление, в който и ние участваме в управлението.

- Вие като юрист, кажете ми за съдебната система, докога соросоиди, грантаджии, всякакви други ще развиват политическа дейност в съдебната система, ще развиват икономическа дейност, ще печелят само големите, малките ще бъдат осъждани. Каква е радикалната рецепта, ако я знаете?

- Съдебната система се реформира вече много време, включително и на ниво промени в конституцията на страната, обърната с поглед към себе си. Ние спорим много аргументирано колко да бъдат членовете от едната колегия – дали да бъдат повече прокурорите, дали да бъдат повече съдиите, с какъв мандат да бъдат те като продължителност. Всъщност, тази съдебна система е призвана да обслужва интересите на гражданите и на другите субекти, които се обръщат към нея, и то така, че да остане незабележима. Не е необходимо всеки български гражданин да се вълнува и да не спи, заради правилата по които израстват кариерно българските магистрати.

- Вие виждали ли сте дневния ред на Висшия съдебен съвет?

- Да.

- Защо този Висш съдебен съвет има само такъв втренчен в себе си поглед, а няма логистичен, творчески поглед по отношение на това как трябва да се променят нормите, да бъде ваш партньор на Народното събрание?

- Да, това искам да кажа, не само, че съм виждал дневния ред, аз съм гледал заседанията, защото те могат да бъдат наблюдавани.

- Защо не измените закона, да му разширите компетенциите и влиянията? Те винаги казват, че нямат правомощия на законодателна инициатива.

- Не е необходимо да имат правомощия на законодателна инициатива, необходимо е да гледат своята работа в рамките на дадените им правомощия, но не толкова втренчени в собствените си проблеми и в собствените си желания да кадруват, да подредят нещата така, че да подпомогнат една или друга тенденция, за да не кажа конкретни кандидатури.

- Проблем ли е на съдебната система Лозан Панов, който развива политическа дейност? И проблем ли е на съдебната система финансирането от „Америка за България“?

- Това са проблеми, да.

- Как ще ги решите като нямате право на санкции срещу председател на Върховния касационен съд, който развива политическа дейност? Над него – небе. Опитвате се сега да спрете финансирането от фондациите, т.е. от Сорос.

- И настана драма. Би било равнозначно на скандал директното вмешателство и директната намеса. Има неща, които не се търпят. Ето това е теренът, на който стъпваме, когато трябва да решим въпросите с реформата и в съдебната система. Тази система трябва да работи в интерес на обществото, на гражданите.

 

*Интервюто е със съкращения от предаването „Беновска пита“, излъчено по Канал 3 на 1 октомври 2017 г.