|

Благодарение на Сидеров доизграждат болницата в Ямбол догодина

Строежът на болничното заведение започва още в края на 70-те години на миналия век, но така и не е завършена

Поставил съм въпроса в няколко разговора с премиера Борисов и получих уверението му, заяви пред медии лидерът на АТАКА

От началото на 2018 г. започва доизграждането на новата болница в Ямбол, която жителите на града и областта очакват повече от три десетилетия. Това заяви в Стралджа в сряда лидерът на АТАКА и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти” Волен Сидеров.

„Поставил съм въпроса в няколко разговора с премиера Борисов и получих уверението му, че от началото на годината започва доизграждането й”, информира националистът по време на посещението му в избирателния му район. Сидеров каза още, че за това е говорил и с финансовия министър Владислав Горанов, тъй като за завършването на болничното заведение ще са необходими около 12.5 млн. лв.

Още през юни месец т. г. атакистът категорично обяви, че доизграждането на

болницата в града е негов приоритет

и ще направи всичко това да се случи.

Припомняме, че липсата на финансиране спира на няколко пъти довършването на болничния комплекс. Строителството на този обект започва още в края на седемдесетте години на миналия век. Проектът тогава е предвиждал изграждане на комплекс с близо 500 легла, както и обслужващи звена към него.

Заради липса на финансиране довършителните работи са замразени през 2001 година. От 2012 година сградата вече е в активите на Областната болница в Ямбол „Св. Пантилеймон”. С отпуснатите тогава от държавата 1.5 лева са подменени дограмите, възстановена е и изолацията. Година по-късно парите и строителството отново спират.

„Ако тази болница стане, голяма част от оборудването ще бъде преместено. Допълнителни средства трябва да се вложат в хубава, модерна реанимация, в блок и за някои високо специализирани дейности, които ще направят нашата болница

конкурентоспособна и предпочитана от пациентите“,

заяви за АЛФА ТВ през май изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон” в Ямбол д-р Панайот Диманов.

Старата ямболска болница е една от малкото в страната от т. нар. павилионен тип. Някои от 17-те прилежащи сгради са строени преди повече от сто години.

„Всеки ден има нещо което трябва да се поправя. След ремонтите от 2010 г. започваме наново да освежаваме. Сградите са стари. Колкото и да ремонтираме, по-добре е с ново лечебно заведение, отколкото да се продължава едно вегетиране – да се влагат пари, а ефектът да е нулев“, допълва д-р Диманов.

Според разчетите в последния проект за Новата болница, за окончателното довършване на обекта ще са необходими малко над 12.4 млн. лева.