|

Вашингтон няма да получи подкрепа за Северна Корея

За Москва е принципно неприемлив самият търгашки подход на Тръмп за решаването на най-остри световни проблеми

Тръмп няма какво да предложи на Путин

Трудно е да си спомним случай, при който някаква си треторазрядна страна толкова открито и безнаказано се подиграва с всесилната Америка. Днес това не е само проблем на Тръмп, но и на цялата  американска външна политика. Тя започва да дава дефекти. Ким Чен Ун постави под въпрос глобалистките  амбиции на САЩ и техните претенции за ролята на световен жандарм. Затова, от гледна точка на Тръмп, ако изходът от сирийската и украинската криза може да има различни варианти, то със Северна Корея има само един път – севернокорейците трябва да бъдат пречупени.

Всеки, обаче, разбира, че военният път е изключен. Но между война и военен натиск има голяма разлика. Плановете на САЩ да разположат около КНДР нови военни бойни подразделения, включително ядрени ракети, са насочени  преди всичко за усилване на военния натиск. Оттук идва и  прекомерното дрънкане на оръжие.

„Военното решение е изцяло готово в случай, че Северна Корея започне да се държи неразумно. Надявам се, че Ким Чен Ун ще намери друг път”, написа американският президент в Туитър малко преди турнето си в четири тихоокеански държави (Япония, Китай, Южна Корея и Виетнам), което ще приключи с участието му в срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във виетнамския град Дананг. В същия дух той се изказа и пред американски военни във военновъздушната  база Йокота в японския град Фуса. „Ние господстваме във въздуха, ние господстваме в морето, ние господстваме на сушата и в космоса. И не защото имаме най-доброто оборудване, макар че това е така. А защото имаме нещо повече от оборудване. При нас са най-добрите военни”. И веднага предупреди „всички диктатори и диктаторски режими в света”, да не смеят да подценяват мощта на Америка. „Америка може да им напомни, какво им се е случвало преди, то не е особено приятно”.

Обичайното самохвалство на Тръмп би изглеждало смехотворно, ако то не нагнетяваше  военното напрежение в случая със Северна Корея. Не е изключено Тръмп нарочно да вдига градуса на риториката си преди срещата с Путин в Дананг на форума на АТИС.

В този контекст, обаче, си заслужава да се обърне внимание на следния момент. Посланикът на Русия в САЩ Антонов, говорейки за евентуалните теми на срещата между двамата президенти, спомена за обсъждане на кризата на Корейския полуостров и в Сирия. Същевременно държавният секретар Рекс Тилърсън, разсъждавайки за предполагаемия дневен ред, допълнително включи и Украйна. Този нюанс е от значение. По този начин Русия дава да се разбере, че смята всичките напъни на американците в украинската криза като недостойни за сериозно внимание. Мисията на специалния представител за Украйна Кърт Уолкър беше с нулев резултат, а САЩ не са участници в Минските споразумения.

Същевременно, желанието на Вашингтон да представи позицията си по Украйна за ценна стока, говори, че нещата при Тръмп не вървят толкова добре.

Путин го очаква опит за недобросъвестен пазарлък:

един вид, ние ви правим отстъпки за Украйна, а вие ни помагайте в натиска срещу Северна Корея.

Този опит е не само недобросъвестен, но и безперспективен. Позицията на Русия е ясна – всички възможни отстъпки по КНДР Москва вече ги е направила. Тя се присъедини към санкциите, които неминуемо ще имат негативно въздействие върху икономиката на тази страна. Недостигът от 1 милиард долара от падането на износа на минерали и морски продукти ще удари доста чувствително по Северна Корея. Това, обаче, е цената, която ръководството й ще плати за развитието на  настъпателни стратегически оръжия. В света никоя държава не би одобрила такава политика, защото лидерите идват и си отиват, а ядрените ракети остават.

Същевременно за Москва е принципно неприемлив самият търгашки подход на Тръмп за решаването на най-остри световни проблеми. Освен това времето за пазарлък не е много подходящо за САЩ. Продължава разследването на спецпрокурора  Робърт Мюлер за „руската следа” в американските избори през 2016 г. и за тайните контакти на екипа на Тръмп с Русия. Освен това пакетът санкции срещу руската енергийна политика не предполага разбиране и компромисна позиция от страна на Москва.

Тръмп много би искал да си осигури подкрепата на Кремъл

в авантюристичната си линия срещу КНДР. Но тези надежди няма да се сбъднат. Напротив, предстои му да чуе, че струната е натегната докрай и повече не може да се натяга. Нито в икономиката, нито, още повече, във военно отношение. Трябва да се започне търсене на компромиси, което никой, освен Тръмп, не може да го направи.

А за Украйна – там Москва изобщо не очаква никакви сериозни предложения от САЩ.  Това се видя от срещите на Кърт Уолкър с Владимир Сурков, които на практика не доведоха до никакъв напредък. Въпреки, че САЩ изцяло управляват украинската вътрешна и външна политика, кормилните лостове на тази политика са толкова ръждясали и са се покрили с корупционна  мръсотия дотолкова, че те не могат да направят нищо. Дори операцията на американските спецслужби за сплашване на Порошенко с помощта на наемния клоун Саакашвили не донесе желания ефект. Някакви закони за дългосрочни реформи бяха приети от Върховната рада на Украйна, но държавната машина не показва никакви признаци за подобряване на работата си.  Тя все така е парализирана от корупцията, както и преди операцията за сплашване.

Тръмп няма какво да предложи на Путин и по сирийския въпрос. Правителствената армия на страната с помощта на руските Военно-космически сили на практика вече унищожи терористите и това й дава предимство при преговорите с политическата опозиция. Нещо повече, намеренията на ръководителя на Свободната сирийска армия да премине на страната на правителството означава фактическо признаване на  поражението му в борбата срещу Башар Асад. САЩ остават в Сирия без никаква сериозна опора.

Тръмп прилича на циганин, който отива на пазара да продава надут с въздух кон. Но пазарът вече е различен. Никой няма да го купи.

Превод: Тихомир Тодоров