|

Волен Сидеров: ДПС да внимава с монтажно-демонтажните работи!

Знам, че не им е приятно, че Патриотите ги изместихме от третото място, но това е волята на българите

Цветанка Ризова

 

- На заседание при премиера бяхте всички лидери на партии, участващи в този кабинет. Взехте решение кой да бъде предложен за следващ здравен министър, става дума за Кирил Ананиев, нали?

- Вече името се оповести, както виждам няма никаква тайна около него, просто премиерът имаше идеята да бъде обявен след като се гласува бюджетът, да мине тази тема в парламента и тогава да бъде обявен. Но навсякъде вече се коментира името. По-важната тема е на този пост дали да бъде медик или мениджър.

- Това питам и аз.

- В случая имаме доказан финансист. Напоследък най-важните проблеми на болниците са свързани с финанси, с фалити на болници, изобщо с оперирането и работата със средства. След толкова медици, които се изредиха на поста на здравното министерство, по-добрият вариант е вече  начело да застане един мениджър, който от финансова гледна точка да разглежда нещата. Един министър сам по себе си е политическо лице, но политиката, която трябва да се приложи в неговия сектор, трябва да бъде взета от цялото правителство. Тоест, ако говорим за промени в здравеопазването, то тогава трябва да станат тези промени като решение на цялата коалиция. Например, дали да бъдат, или какъв тип търговски дружества ще са болниците. Дали да продължават по същия начин или нещо да се промени там. Дали да има държавни болници, които да са с по-друг статут от частните. Сега, и частни, и държавни теглят от касата, а не са равнопоставени като заплащане. Всички тези въпроси, всъщност са основната политика, по която може да се произнесе коалицията, а добрият мениджър да оперира по-добре със средствата.

- Още повече Ананиев е и председател на Надзорния съвет на касата, което показва, че има отношение.

- Точно така, всъщност Здравната каса е основният оператор със средства в цялата система.

- Борисов ли предложи Ананиев за здравен министър?

- Разбира се, това е негово право и той съгласува това решение с нас, като политически съвет.

- Имаше ли дискусия, имаше ли възражения от ваша страна?

- Не. По-скоро се съгласихме да застане финансист.

- Нямахте никакви колебания?

- Не. Все пак той трябва да се докаже на поста. Както виждаме, при Борисов пък няма колебание, когато се появи някакво петно или сянка на съмнение, както в случая с министър Петров, той си отива. В това отношение не можем да кажем за Борисов, че си прави оглушки, напротив, лишава се от хора, от които със сигурност като специалисти е имал полза. Но появи ли се съмнение, макар и морално уязвима, не законово постъпка, той си отива.

- Казахте, че трябва да се обсъди дали болниците да останат търговски дружества в този вид, за което и от левицата настояват.

- Лично моя позиция, партийна на АТАКА е такава. Аз имам в моите програмни документи подобно виждане, че беше направена до голяма степен грешка преди години, когато управляваше ОДС, болниците станаха търговски дружества и те започнаха да работят главно като такива и понякога в ущърб на медицината. Започна една надпревара за средства, започна да се гледа по-търговски на цялата тази сфера. Ако това може да се регулира, нека да кажат специалистите.

Ще очакваме някакви по-сериозни, по-дълбочинни концепции за промяна, с ефективни аргументи и технология, с която ще бъдат извършени. Това е задължително, не просто добър ден, аз съм еди кой си, а сериозна концепция с аргументи за нейната реализация.

- На политическия съвет на управляващата коалиция второто важно решение, което сте взели е да започнете да изработвате Закон, свързан с това, престъпления, свързани с приватизацията да нямат давност, т.е. нещо като ревизия на приватизацията. Това по чия идея?

- Ако говорим като идея мога да извадя програмата на АТАКА от 2005 г, точка 8 – Приватизационните сделки подлежат на ревизия. Още тогава сме го заложили, но не сме имали досега властовия ресурс, за да го осъществим. Сега, виждаме, че след толкова години предложението вече, освен, че е моя стара идея, концепция, кауза, идва от премиера Борисов, от лидера на партия ГЕРБ, на управляващата, най-голямата партия.

- Той го постави за обсъждане?

- Той го постави, но не за първи път. Ако си спомняте, по време на президентските избори беше казал пак, че има нужда от такава ревизия на приватизацията. После темата беше приглушена, имаше служебен кабинет, избори и т.н. Сега, като че ли идва времето. Аз лично съм изключително доволен, защото това е тема, с която се боря от години.

- ВМРО и НФСБ като ваш коалиционен партньор, също го приеха, нали?

- Не чух някакви остри възражения. Аз не мисля, че някой от моите колеги може да е против. Не сме участници в приватизацията, за да се притесняваме от нещо.

- А каква е идеята?

- Да се формира един екип от компетентни юристи и да се изработят поправки в закона или закони, или да се напише специален закон, с който сегашните срокове да отпаднат за извършени престъпления, според санкцията, те могат да отпаднат след 10, след 5 г. и т.н. Тоест, да се търси възможност да проверим тези сделки. Много от тези сделки са вече преминали от едни в други ръце, много трудно ще бъде установяването на престъпление. Но, кое за мен е по-важното? Прочита на самата приватизация. Защото много хора, анализатори, смятат, че приватизацията и целият този преход беше криминален. Българите като цяло са убедени, че по време на приватизацията бяха извършени ограбвания, ощетявания на страната. Цели индустриални ресори бяха унищожени. Един прочит на приватизацията ще доведе до аналитичен резултат. Тоест, да се каже – този преход не протече по правилния начин. Оттам да си вземем поука как напред да върви страната. Защото, сега продължават дискусиите, бият се неолиберален и консервативен подход. Консервативният казва – по-леко, по-бавно, без революции. Либералният казва след 90-та година, хайде давайте всичко да става частно, без оглед на цената. Ами видяхме до какво доведе това.

- Кои сделки ви бодат очите, г-н Сидеров?

- Някои от тия са христоматийни, „Балкан“, БТК, ЕРП-та, доста са, поне десетина са крупни, гигантски сделки, а има още 2-3 хиляди, които са по-нататък в класацията, но са също предприятия, които бяха структуроопределящи. Някои от тях знаете, за 1 лев – Кремиковци. Всичко това предизвикваше възмущението на хората през годините, но те като че ли загубиха надежда, че може да се носи отговорност.

- ДПС искат демонтаж на вашия кабинет, даже вече не говорят просто за оттеглянето на Симеонов, говорят за оттеглянето на патриотите и ще се присъединят към вота на недоверие, който готвят БСП.

- Като чух този термин „демонтаж“, ми стана много забавно. Той беше въведен от покойния президент Желев. Той говореше за демонтаж на тоталитарната система. Е, видяхме какъв демонтаж стана и докъде доведе. Като започнеш да демонтираш нещо, трябва много да мислиш, защото като развиваш гайките, може да рухне цялата конструкция и ти заедно с нея. Така, че ДПС ще ги посъветвем по-внимателно да действат с монтажно-демонтажните работи, тъй като в момента това е волята на избирателя. Знам, че не е приятно от трета сила да си станал четвърта и Обединени патриоти да те изместят. Но всичко е легитимно, точно, демократично и по волята на българите.

- Те писаха до Брюксел за вашето участие във властта.

- Специално съм разговарял с ръководството на ГЕРБ и премиера. Няма нито една забележка, от нито един европейски фактор европейски до момента, премиер, еврокомисар или нещо от този род, който да е казал, абе вие защо сте в коалиция с патриотите. Може да го проверите това. ДПС вдигат един изкуствен шум и го въртят в чашата на либералния алианс. Който между другото пледира за моногамни бракове и какви ли не още неестествени неща. Всъщност от Европа няма забележки по отношение на коалицията с патриотите.

- Но ДПС смята, че вие използвате езика на омразата, че сте неприемливи, че пречите, че сте камък на шия на ГЕРБ.

- Питайте представители на ГЕРБ дали това управление, тази коалиция не върви по-гладко и по-добре от предишната, без да критикувам предишни участници в коалицията.

- Казват го, да. По-лесно им е с вас.

- Те самите казват с кои работят по-лесно, тогава какъв е проблемът? Имаш вот на избирателите, имаш по-добре работеща коалиция.

- Имаш език на омразата, ДПС има пред тях националисти.

- Език на омразата няма дефиниция. Сега,това е тяхната работа, те какво друго да правят.

-  Мислите, че не са автентични, че не вярват в това, че вие пречите на ГЕРБ, че сте опасни за страната?

- Не, те го знаят много добре. Мисля, че го говорят, защото трябва да си поддържат своя електорат, собствената си кондиция и профил, и са длъжни да го говорят. Но истински не го вярвам, те виждат много добре, че нещата вървят, показателите са добри, имаме икономически растеж, имаме признание от Европа. Те ще го видят на място тук, когато сме домакини на ЕС. По никакъв начин участието на патриотите не бърка нито европейското присъствие на България, нито националните демократични ценности.

 

*Интервюто е от участие на Волен Сидеров в предаването „Лице в лице“, излъчено по бТВ на 7 ноември 2017 г.